JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två nya flashfamiljer för olika ändamål

Intel slår ett slag för två nya flashminnesfamiljer. Den ena ger snabb, skurvis, åtkomst av minnet. Den andra är tänkt att minska risken för förfalskning av exempelvis mobiltelefoner.


Dagens bilar, digital-tv-mottagare, bärbara datorer, modem och andra inbyggda system använder allt snabbare mikroprocessorer. Dessvärre har de icke-flyktiga minnenas läshastighet inte lyckats hålla jämna steg med processorerna. Det har gjort minnet till flaskhalsen i systemen, menar Intel.

För att försöka råda bot på detta introducerar Intel en ny flashfamilj, kallad Fast Boot Block. Minnet ger två alternativ för snabb åtkomst, med asynkront eller synkront arbetsläge. Det förstnämnda ger, enligt Intel, dubbla läshastigheten jämfört med dagens traditionella lågvoltsflash, medan det andra ger fem gånger så hög läshastighet.

I asynkront arbetsläge läser minnet fyra ord i taget. Det första med en åtkomsttid på 90 ns vid 3 V, medan de övriga tre enbart tar 21 ns styck. I det synkrona arbetsläget läses minnet skurvis under en längre period, vilket innebär att man vid 3 V kan köra det i ett 50 MHz-system utan vänteläge.

Den andra minnesfamiljen, kallad Advanced Boot Block, är istället ämnad att skydda exempelvis mobiltelefoner, GPS-system och digital-tv-mottagare från kloning.

Minnet innehåller ett engångsprogrammerbart register (OTP) om 128 bitar som är uppdelat i två lika stora segment. Det ena programmeras vid tillverkningen med ett unikt serienummer, medan det andra kan programmeras av systemtillverkaren. På så sätt kan minnet bindas att enbart fungera med en speciell produkt.

Först ut i båda varianterna är kretsar på 16 Mbit som dyker upp i provexemplar till sommaren. Även 8 Mbit-kretsar kommer i båda varianter. Advanced Boot Block släpps dessutom i en 32 Mbit-storlek.

Kretsarna kommer att finnas kapslade i μBGA med 0,5 mm mellan lödkulorna, men även TSOP- samt SSOP-varianter kommer att säljas.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)