JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storstadsnäten blir helt optiska

Ericsson lanserar snart ett optiskt nätverk med WDM och optisk våglängdsdirigering. De optiska filtren styr ljussignalen beroende på dess våglängd direkt till slutdestinationen.

Efterfrågan väntas bli stor, särskilt i storstadsnät där den kommer att ersätta optiska punkt-till-punkt överföringar.



Redan i höst hoppas Ericsson kunna lansera sitt nya optiska nätverk med optiska filter och våglängdsmultiplexering - WDM, Wavelength Division Multiplex. Systemet heter Flexbus och består av en ring av optiska fibrer och noder, där signalen länkas av beroende på dess våglängd.

Istället för att behöva omvandla den optiska signalen vid varje nätverksnod till en elektrisk signal, och skicka den vidare, så skickas signalen direkt till slutdestination.

Resultatet blir ett enkelt nät där elektriska anslutningar minskas i storlek. Ericsson har också utvecklat ett inbyggt fiberskyddssystem som gör detta till en säker och billig optisk nätprodukt som passar bra till datanät till exempel i storstadsområden eller större.

Utvecklingen har drivits fram av behovet för billig fiberoptisk transmission i långdistansnät. Detta innebär att flera parallella kanaler med olika våglängder överförs i samma fiber. Man sparar på detta sätt på fibrer liksom fiberförstärkare och uppgradering av ett befintligt nät blir mer ekonomiskt. Framtidens telenät kommer allt oftare att inkludera ett våglängdsmultiplexerat system, se Elektroniktidningen nummer 8/97 sid 28-29.

I ett vanligt transportnät finns det en direkt förbindelse mellan alla noder. I ett sådant nät överförs signalen från en punkt till en annan.

I Ericssons system finns upp till 16 parallella signaler som via två fibrer sänder på olika våglängder.

I detta fall omvandlar nätverksnoden de inkommande optiska signalerna till elektriska signaler med hjälp av en digital korskopplare - DXC, Digital Cross Connect. Om inte trafiken skall termineras i noden, så skickas signalen vidare till nästa nod.



Accepterar vissa våglängder


I Flexbus-systemet däremot, behöver inte de mellanliggande noderna ta emot signalen. Vid våglängdsdirigering, efter engelskans "wavelength routing", accepterar noderna bara optiska signaler med vissa våglängder.

Varje nod kan ta emot ett visst antal våglängder. Och antalet våglängder i hela nätet beror på antalet noder, till exempel kräver fyra noder sex våglängder för att alla överföringar skall fungera direkt. Våglängderna är valda från en standardvåglängdsserie runt 1 550 nm.

Ericsson har också utvecklat ett skyddssystem. För att förhindra avbrott i kommunikation, som kan uppstå av en trasig fiber, finns det en reservväg bestående av två optiska fibrer. Inom 10 ms kan de optiska signalerna skickas till sina noder genom reservvägen. Flexbus är därför en optisk ring, och kallas också för optoring.



Volymproduktion startar i höst


Flexbus kommer ursprungligen från Ericssons labb TNAL, Transport Network Application Laboratory, och befinner sig nu under produktutveckling.

- Vi hoppas på att kunna vara bland de första med optoringprodukter. Volymproduktion kommer att starta i höst och efterfrågan är redan stor, säger Magnus Öberg ansvarig för den optiska delen av Ericssons WDM produktutveckling.

Men framtiden för Flexbus är än så länge inte helt problemfri.

- Ringar med en omkrets på 600 km skall kunna hanteras helt optiskt. Men eftersom signaler med olika våglängder har olika transmissionsavstånd, kan det bli skillnader i transmissionsprestanda. I första hand inriktar vi oss därför på ringar med omkrets på 300 km, säger Öberg.

Flexbus kommer att använda sig av Ericssons 16-kanals våglängdsmultiplexeringssystem, som börjar produceras nu i dagarna. Ericsson säljer redan ett 8-kanals WDM-system, med två fibrer som kan överföra sammanlagt 20 Gbit/s över 600 km.

- WDM är transparent för alla slags bitformat som SDH, PDH, ATM och IP, så länge som trafiken är kontinuerlig. Trafik som kommer i skurar kan dock inte hanteras för närvarande, säger Öberg.

Ericsson forskar också kring ett 32-kanals WDM-system. Detta innebär en utökning med 16 våglängder, vilket innebär att man kommer in i ett våglängdsområde där fiberförstärkaren arbetar olinjärt. Ett annat problem kan bli överhörning.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)