JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nästa år ryms hela persondatorn i en krets

Amerikanska National Semiconductor planerar att i mitten av nästa år lansera en krets som i princip innehåller alla funktioner som behövs i en persondator.


Brian Halla, vd för National Semiconductor, har presenterat en ambitiös plan som ska göra National till leverantör av kretsar som rymmer persondatorns alla funktioner redan i mitten av nästa år. Planen avslöjades vid halvledarkonferensen Semico Summit i Phoenix, Arizona, den 6 april.

I princip ska Nationals krets innehålla allt utom DRAM och högspänningsdelen.

Därmed reduceras i ett slag det dryga dussinet integrerade kretsarna i en persondator till en, vilket enligt Halla gör det möjligt att bygga persondatorer som kostar mindre än 500 dollar.

- National har genom köp eller egen utveckling skaffat sig alla nödvändiga byggblock, sade Brian Halla.

Förutom köpet av x86-tillverkaren Cyrix har företaget bland annat förvärvat Gulbransen som kan ljudkomprimering, FIS som kan grafik, Mediamatics med kunskap om MPEG-avkodning och PicoPower för systemlogik.



Mindre än 160 mm2


Projektet kommer att koordineras från Nationals designcenter i israeliska Herzlia som sedan länge designat periferikretsar till persondatorer. Den färdiga kretsen ska bli mindre än 160 kvadratmillimeter i en 0,25 μm-process. I motsvarande process är Intels Pentium II cirka 120 kvadratmillimeter.

Även Nationals konkurrent SGS-Thomson planerar via sitt amerikanska dotterbolag Metaflow att göra en komplett PC-krets, uppger tidningen Electronics Weekly. Denna ska dock omfatta även minne och spänningsomvandling.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)