JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SGS-Thomson kan bli först med klon av Pentium II

Enligt uppgifter i amerikanska Electronic Engineering Times utvecklar SGS-Thomson en Pentium II-processor som ska använda Intels välbevakade PC-buss kallad Slot 1.

SGS-Thomson skulle därmed bli först med att erbjuda en klonprocessor som direkt kan ersätta Intels Pentium II.



Tidningen anger dock inget datum för lanseringen och en presstalesman på SGS- Thomson avfärdar ryktet:

- Vi utvecklar x86-processorer upp till Pentium II, men de är i första hand avsedda för skräddarsydda lösningar, säger Simon Loe på SGS-Thomsons franska kontor i en kommentar till Elektroniktidningen.

- Vår avsikt är inte att utveckla standardprodukter som direkt konkurrerar med Intel. Men om tillfälle ges kommer vi att överväga det.

Simon Loe uppger att SGS-Thomson har rätt till Intels alla patent fram till och med nästa år. Rättigheterna följde med vid köpet 1985 av Mostek, som hade en bred korslicens med Intel. SGS-Thomson har tidigare vunnit mot Intel i en rättegång över tillverkningen av Cyrixdesignade x86-processorer just med hänvisning till avtalet.



Tillverkningsavtal med IBM


Ända sedan Intel, med Pentium II, lanserade Slot 1 som ersättare för sockel 7 har spekulationerna gått på högvarv hur klontillverkarna ska förhålla sig. Hittills har den officiella linjen från bland annat AMD, Cyrix och IDT varit att förbättrade versioner av sockel 7 ger lika bra prestanda till ett bättre pris än Slot 1.

De tre nämnda företagen har alla dessutom tillverkningsavtal med IBM. Avtalen ger inte bara tillgång till tillverkningskapacitet av senaste snittet utan ger också ett potentiellt skydd mot nya stämningar från Intel. IBM anses nämligen ha ett korslicensavtal med Intel som bland annat innefattar patent för Pentium II.

Om vi får se direkta kloner av Pentium II beror på hur väl Intel lyckas övertyga PC-tillverkarna att gå över till Slot 1. Om de lyckas väl tvingas AMD, Cyrix, IDT och alla de andra följa efter för att överleva, även om de riskerar stämningar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)