JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Större synvinkel med ny LCD-teknik

Genom att placera ett diffraktionsgitter i en flytande kristallskärm har brittiska forskare hittat på ett billigt och enkelt sätt att öka skärmens betraktningsvinkel.


Forskningsföretaget Dera har presenterat en teknik för flytande kristaller som man hävdar kommer att göra det lättare och billigare att tillverka skärmar som kan ses från en vidare vinkel.

Tekniken kallas spänningskontrollerad vridning, förkortat VCT på engelska, vilket innebär att skärmen förses med ett diffraktionsgitter utan att dess kvalitet vad gäller kontrast eller ljusstyrka påverkas.

- Tekniken är visserligen inte den enda i sitt slag. Det finns flera andra alternativa lösningar som ökar betraktningsvinkeln på flytande kristallskärmar. Men vår teknik blir troligen billigare, säger Guy Bryan-Brown, som är en av uppfinnarna.

VCT-tekniken kräver alltså att ett diffraktionsgitter för första gången placeras i en flytande kristallskärm. Även om det är en nyhet för skärmtillverkarna borde det enligt Guy Bryan-Brown inte leda till några större bekymmer.

- Tillverkare av holografisk utrustning utnyttjar ständigt diffraktionsgitter och all nödvändig teknik finns redan framtagen, hävdar han.



Optiska effekterna minimeras


Diffraktionsgitter utnyttjas normalt för sina optiska egenskaper, men så är inte fallet i en VCT-skärm. Tvärtom minimeras de optiska effekterna genom att gittret tillverkas i ett material med samma brytningsindex som vätskan det är i kontakt med. Gittret fungerar istället som en rättningslinje för de flytande kristallerna i skärmen.

Betraktningsvinklar i x- och y-led för VCT-skärmar är enligt Dera ±60° och ±30° vilket kan jämföras med ±30° och +20° till -40° för traditionella skärmar.

Dera uppger sig redan ha diskussioner igång med flera företag som är intresserade av tekniken.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)