JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Eric Martin ska föryngra Tuab

Atleägda riskkapitalbolaget Tuab har fått en ny VD, Eric Martin. Hans jobb är att hitta intressanta små, unga företag som Tuab kan hjälpa att växa. De finns ofta inom elektronikområdet.


Investeringsbolaget Atle gjorde nyligen en omstrukturering som gick ut på att Företagskapital AB, som man äger till 85 procent, fick ta över alla aktierna i Tuab, som man äger till 99,83 procent. Samtidigt utsågs Eric Martin till ny VD. Han var tidigare vice VD i just Företagskapital.

- Mitt jobb är att få Tuab att växa. Förhoppningsvis ska vi öka antalet engagemang med 2 - 4 per år, säger Eric Martin.

Tuab har idag intressen i tio företag, bland dem AB Nyvalla DSP och Cox Analytical Systems. Inriktningen har traditionellt legat på små, unga företag som precis börjat bli kommersiella.

- Meningen är nu att vi ska titta på ännu yngre företag, de som inte ens har skickat sin första faktura, säger Martin.

- Vi ska också försöka bli mer rikstäckande, och då gärna jobba tillsammans med Teknikbrostiftelserna runt om i landet, säger han.



Stålproduktion och vattenrening


Elektronik, IT och medicinsk teknik är de områden man tror mest på. Men Tuab har även intressen inom så skilda fält som stålproduktion och vattenrening. Bara idén och företaget är tillräckligt bra så kan Tuab vara intresserat. Produkten är viktig, men ledningen och dess förståelse är oftast ännu viktigare när Tuab gör sin bedömning. Man vill ofta bidra med chefspersonal och kunskap - inte bara kapital.

- Unga elektronikföretag, där ledningen inte är äldre än 30 år, har vi ofta goda förutsättningar att hitta lösningar till. De är öppna för nya chefslösningar, de har ofta haft tekniska kontakter med företag i USA, och fått kommersiella influenser därifrån också, säger Eric Martin.

Han menar att den svenska traditionen, där grundaren av ett bolag förväntas leda det genom alla stadier från grodd till börsintroduktion, har klara brister.

- I USA finns en större förståelse för att olika stadier kräver olika kompetenser. Vi kommer att se mer av den utvecklingen här i Sverige också, säger han.

Tuabs tidigare VD, Willy Heyman, kommer att vara kvar i bolaget men främst jobba med sina hittillsvarande engagemang. Även tidigare vice VD Jan Lundblad kommer att fortsätta som tidigare.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)