JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra små går ihop om fältbussprodukter

Två svenska och två norska företag ska tillsammans ta fram produkter för fältbussarna Profibus PA och Foundations Fieldbus.


Projektet löper över ett och ett halvt år och ska resultera i produkter som ska konkurrera med de stora automationsföretagens utbud.

Totalt beräknas deltagarna investera runt 2 miljoner kronor i projektet.

- När projektet är genomfört ska all elektronik till fältbussgränssnitten vara klar. Det som återstår då är att varje företag ska anpassa elektroniken till det egna sortimentet.



Anknytning till Sintef


- Vi tror att de första produkterna kan komma inom två år, säger Lars Göransson, VD på Pondus Instrument, ett av de svenska företagen som ingår i samarbetet. De övriga är Palmstiernas Instrument samt norska Skotselv Instrumentering och Fint, Fieldbus International, som är knutet till forskningsinstitutet Sintef.

Pondus har starka band till Alfa Laval Automation. Man tillverkar tryckgivare och transmittrar för dessa, som Alfa Laval säljer. Hittills har man bara gjort analoga transmittrar, men nu håller man på med en digital som ska använda Hart- protokollet. Den utvecklingen är en förövning inför fältbussatsningen.

Göransson medger att det varit trögt för fältbussentusiasterna. Men nu börjar tiden bli mogen.

- Pappersindustrin pratar om fältbussar nu, säger han.

Projektet är öppet för fler skandinaviska deltagare. Projektledare är Halvor Landet på Fint.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)