JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel får licens på StrongARM

Intel har säkrat tillgången till StrongARM-processorn, trots osäkerheten kring uppgörelsen med Digital och det faktum att Cadence nyligen köpt över en stor del av Digitals StrongARM-konstruktörer.


Intel har fått en licens på processorfamiljen StrongARM direkt från det brittiska Advanced Risc Machines, ARM. StrongARM, som främst förknippas med Digital Equipment och vars halvledardivision Intel köpte i slutet av förra året, bygger på ARMs processorarkitektur.

Rättigheterna till StrongARM delades mellan Digital och ARM trots att processorn till största delen utvecklades av konstruktörer hos Digital.

ARM och Intel inledde strax efter Intels köp av Digital Semiconductor förhandlingar kring överföringen av Digitals grundläggande tekniklicenser.



Patentstrid


Intels köp av Digitals halvledarverksamhet var lösningen på en patentstrid mellan företagen. Köpet har för övrigt ännu inte fått de amerikanska myndigheternas välsignelse. Dessutom har situationen komplicerats ytterligare i och med Compaq Computers köp av Digital Equipment. Det köpet skulle kunna riva upp den tidigare uppgörelsen mellan Digital och Intel.

Ytterligare förvirring kring StrongARM uppstod för ett par veckor sedan då ett tjugotal konstruktörer vid Digitals konstruktionscenter i Texas, specialiserade just på StrongARM, köptes över till Cadence Design Systems. De avhoppade konstruktörerna kan visserligen inte ta med sig StrongARM och kommer att arbeta med andra konstruktioner hos Cadence. Men avsevärd expertis på StrongARM har alltså lämnat Digital och därmed även Intel.

Såväl ARM som Intel har dock varit snabba att tona ner betydelsen av förlusten. Enligt ARMs chef Robin Saxby utvecklades StrongARM av flera olika konstruktionsgrupper på flera håll i världen. Den avhoppade gruppen i Texas skulle alltså inte på något vis sitta inne med all kunskap kring processorfamiljen.



Förbättringar kommer


Intel och ARM säger sig i och med licensavtalet vara redo att arbeta tillsammans för att förbättra StrongARM ytterligare. Intel kommer att utnyttja processorn i bärbar konsumentutrustning och inbyggda produkter, som exempelvis Internetanslutningar och TV-mottagare.

StrongARM började utvecklas av Digital Equipment och ARM 1995, då Digital skaffade sig licens på ARMs processorarkitektur. StrongARM utnyttjas bland annat av Apple Computer i handdatorn Newton. Den senaste generationen av processorkonstruktionen, som presenterades på konferensen International Solid State Circuits i februari, drar endast 2 W vid 300 MHz.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)