JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. WCDMA ger betydligt mer bandbredd än GSM - men ändå långt ifrån 2 Mbit &

Den nya mobilstandarden WCDMA ger en maximal datahastighet på 2 Mbit/s. Det blir dock inte 2 Mbit/s åt alla användare utan bara en kanal per cell. I celler med större täckning är den maximala datahastigheten specificerad till 384 kbit/s med plats för två till tre kanaler.


Efter NMT, AMPS, GSM, D-AMPS, DECT och PCS får vi nu ytterligare en kryptisk bokstavkombination att hålla i minnet. Det är WCDMA eller WB-CDMA och W-CDMA som systemet kallats under utvecklingens gång.

WCDMA uttyds Wideband Code Division Multiple Access och är en accessmetod för att dela upp ett givet frekvensområde mellan olika mobila användare.

Det nya WCDMA-systemet hamnar runt 2 GHz och ger en maximal bandbredd på 2 Mbit/s när det kommer i drift år 2001 eller 2002. Japanerna som redan idag börjar få kapacitetsbrist i sina system förväntas köra igång ungefär ett år tidigare.

Accessmetoden WCDMA kommer precis som TDMA att utnyttja samma infrastruktur som i GSM. Men WCDMA blir för den skull ingen GSM-dödare. Åtminstone inte i Europa där det finns ett väl utbyggt GSM-nät på både 900 och 1800 MHz. WCDMA är framför allt optimerat för paketorienterade tjänster med stora bandbredder, som att surfa på Internet eller skicka epost.

Men nya operatörer, utan gamla GSM-nät, kommer säkert att marknadsföra telefonin lika hårt som datatjänsterna.

Specifikationen från både den Internationella Teleunionen, ITU, och det europeiska standardiseringsorganet ETSI har 384 kbit/s som minimikrav och upp till 2 Mbit/s lokalt.



Dubbelt så många användare


Med samma basstationsplatser som i GSM 1800 ger WCDMA en bandbredd på 144 kbit/s, alltså lite lägre än ITUs specifikation.

- Det baseras på den prestanda vi räknar med idag. Om vi kan förbättra länken några decibel, till exempel med mer avancerade antenner, så kan det mycket väl bli 384 kbit/s med samma placering av basstationerna som i GSM, förklarar Björn Gudmundson som är ansvarig för Ericsson Radios forskning på accessmetoder.

Ett annat sätt att uttrycka det hela på är att WCDMA ger minst dubbelt så många användare per sektor som GSM. För bandbredder upp till den maximala på 2 Mbit/s krävs en tätare placering av basstationerna.

Det blir aktuellt i storstäder eller i kontorsområden där operatörerna vill kunna erbjuda snabbare tjänster.

- I varje cell kommer det att finnas utrymme för en datakanal med 2 Mbit/s som kan delas mellan flera användare. För 384 kbit/s per cell får det plats fyra till fem kanaler inomhus och två till tre utomhus, säger Björn Gudmundson.

Som jämförelse kan nämnas att GSM idag klarar 9,6 kbit/s men arbete för att få upp GSM till som mest 384 kbit/s med en yttäckning på 144 kbit/s pågår.

I standarden är det förberett för kompakta tvåbandstelefoner som kombinerar WCDMA och GSM. Det bli möjligt eftersom WCDMA använder multipler av den klockfrekvens som finns i GSM. På så sätt slipper man mycket av problemen som finns i telefoner som kombinerar Dect och GSM.

Men utvecklingen tar inte slut med WCDMA. Det pågår redan forskning inom programmet PCC, Personal Computing and Communications, som drivs av bland annat Telia och Ericsson. Målet är att tiodubbla överföringshastigheten till 20 Mbit/s och upp till 2 Mbit/s med yttäckning och under rörliga förhållanden.

Per Henricsson





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)