JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt från Synopsys ska till Windows NT

Windows NT tog ett stort steg framåt förra veckan när verktygsleverantören Synopsys tillkännagav att företagets produkter snart finns tillgängliga i Windows NT-versioner.


(Elektroniktidningen, Paris)

- Vi har krävande verktyg både vad gäller prestanda och minne. Men nu är Windows NT tillräckligt bra och vi lanserar därför hela vår verktygssvit under Windows NT, sa Synopsys europachef Rolf Åberg på konferensen DATE - Design Automation and Test in Europe - i Paris härom veckan.

Det rör sig om samtliga verktyg i Synopsys produktportfölj, inklusive syntesverktygen Design Compiler och Behavioral Compiler samt Chronologics simulator VCS. Lejonparten släpps i Windows NT-utgåva redan i år, resten i början av 1999. Såväl Intel- som Alphabaserade plattformar stöds.

Därmed får Windows NT en chans att komma in på marknaden för konstruktionsverktyg på allvar. Windowsprogram för konstruktion av kretskort och programmerbara logiska kretsar är visserligen vardagsmat numera. Men bland program för asickonstruktion - där de stora pengarna finns - har Unix hittills dominerat totalt.

Just det faktum att syntesverktyget Design Compiler inte funnits för Windows har pekats ut som det största enskilda hindret för ett genombrott för asickonstruktion på PC-plattformar.



Unix försvinner inte


Nu är det naturligtvis ingen som tror att systemföretagen genast kastar ut sina Unixmaskiner och går över till Windows NT.

- Unix försvinner definitivt inte. Windows NT och Unix kommer samexistera, säger Rolf Åberg.

Synopsys siktar på att låta konstruktören arbeta i en nätverksmiljö med en blandning av Unix- och Windows NT-servrar och -arbetsstationer. Tanken är att användaren ska kunna skifta mellan operativsystemen utan att märka någon som helst skillnad. Funktioner såväl som gränssnitt ska vara helt identiska.

Likheten gäller även prislappen - en Unixversion kommer kosta exakt lika mycket som motsvarande Windows NT-produkt.

Men att få en blandad Unix-Windowsmiljö att fungera friktionsfritt är ingen trivial uppgift. Synopsys har därför startat Interoperability Task Force, ett samarbetsprojekt mellan företag som Intel, Digital Equipment, Microsoft, Sun Microsystems, IBM, Hewlett- Packard och ett antal Synopsyskunder.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)