JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första produkten från Ericsson-Microsoft här i höst

De första produkterna från Ericssons och Microsofts gemensamma bolag ska nå marknaden under hösten nästa år. Det lovar Microsofts chef Steve Ballmer.


Det ännu namnlösa bolag med säte i Stockholm som Ericsson och Microsoft ska bilda tillsammans ska först och främst syssla med infrastrukturlösningar för mobil epost. Exakt vad man ska ta fram är ännu inte känt, men på företagens gemensamma presskonferens lovade Microsofts vd Steve Ballmer att bolaget ska ha en produkt färdig

för uttestning hos operatörerna till våren, och att den ska kunna användas av slutkunder under andra halvan av nästa år.

Microsoft har, efter köpet av Sendit, redan ett utvecklingsbolag i Stockholm som jobbar med programmet Exchange och andra epostlösningar. Det nya bolaget kommer i första hand att befolkas av Ericssonanställda.



Explorer för Epoc


Samarbetet ger Ericsson större möjlighet att välja operativsystem för telefonerna. Microsoft kommer säkert att göra sitt bästa för att få in någon variant av Windows CE. Men tills vidare hävdar Ericsson sin trohet mot Symbian och i januari lanseras de första Smart Phones, R380, med Symbians operativsystem Epoc. Till dessa ska Microsoft anpassa sin nylanserade mikrowebbläsare Mobile Explorer. Denna ska också inkorporeras i de enklare operativsystemlösa så kallade Feature Phones som ska lanseras nästa år.

Inom fem år tror de båda företagen att drygt 400 miljoner människor kommer att använda Internet med mobila terminaler, och ambitionen är uppenbarligen att ta ledningen på detta område. Både Ericsson och Microsoft understryker att bolaget i Stockholm är ett första steg i samarbetet.

- Det här är ett drömsamarbete, konstaterade Ericssons vd Kurt Hellström.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)