JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chartered ska tillverka Ericssons rf-kretsar

Ericsson Microelectronics har slutit ett långtgående samarbetsavtal för rf-komponenter med kiselsmedjan Chartered Semiconductor i Singapore.


- Vi har funnit att Chartered passar oss väldigt bra som samarbetspartner. De har själva en önskan att utveckla sina processer för att kunna tillverka rf- komponenter, säger Bengt Callmer som är informationschef på Ericsson Components.

Samarbetet gäller dels en CMOS-process för priskänsliga rf-komponenter till konsumentprodukter, dels en BiCMOS-process för komponenter som kräver bättre prestanda. Med BiCMOS blir det möjligt att integrera hela rf-system, inklusive basbandsdelen, på ett enda chips.



Utbyter personal


Företagen kommer gemensamt att ta fram de nya processerna vilket innebär att Ericsson ska skicka personal till Singapore och att Chartered har personal i Kista. RF CMOS-processen bygger på Chartereds 0,35 μm process för logikkretsar medan BiCMOS-processen kommer från Ericsson. Den körs redan idag i Ericssons fabrik i Kista med en kanallängd på 0,35 μm. Senare ska kanallängden krympas till 0,25 μm och 0,18 μm för bägge processerna.

- RF CMOS-processen ska rampas upp i volym under första kvartalet år 2001 och BiCMOS-processen under tredje kvartalet, säger Bengt Callmer.

Tillverkningen ska köras parallellt i Kista och i Singapore men det är Chartered som ska stå för volymerna.

- Vi vill ha en högvolymkapacitet, om alla högt ställda förväntningar på Bluetooth och andra rf-produkter slår in.

Avtalet innebär ingen exklusivitet utan Chartered kan sälja processkapacitet till andra kunder. Ericsson Microelectronics använder sig även av andra foundries än Chartered för tillverkning av digitala CMOS-kretsar och bipolära kretsar.

- Det är en stor förändring jämfört med för några år tillbaka då vi tillverkade allting själva, säger Bengt Callmer.

Även om allt mer produceras utanför huset så går fabrikerna i Kista för fullt. Den äldre delen har inte kunnat stängas som planerat och den nyare, så kallade submyfabben, håller på att konvertera från sex- till åttatumsskivor för att öka kapaciteten.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)