JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digital högtalare snart verklighet

En verkligt digital högtalare, som inte kräver digital-till-analogomvandling, är på väg att kommersialiseras av ett brittiskt forskarföretag.


Det brittiska forskningsföretaget 1...Limited anser sig ha utvecklat världens första verkligt digitala högtalare. Företaget, som fått 15 patent beviljade, är i full färd med att samla finansiärer för en kommersialisering av tekniken. Forskarna bakom tekniken, som startade sitt utvecklingsarbete för tre år sedan, säger sig ha samtal igång med ett flertal potentiella investerare, bland dem flera stora inom högtalar- och konsumentelektronikbranschen.

Den digitala konstruktionen är uppbyggd av en platt panelmatris av piezoelektriska transduktorer (transducers), som drivs helt av digitala signaler. Prototyper har redan demonstrerats och målsättningen är nu att finna samarbetspartners för utveckling av tillverkningsfärdiga högtalare. Därefter siktar företaget på att licensiera tekniken till intresserade tillverkare. Utvecklarna har nämligen inga planer på att själva tillverka högtalare.



Helt igenom digital


Högtalaren bygger enligt företaget på en radikalt ny konstruktion jämfört med konventionell teknik och den kräver ingen digital-till-analog omvandling över huvud taget. Högtalaren är baserad på en uppställning enära, till skillnad från binära, transduktorer, som alltså bildar en rad ettor, vars matematiska beskrivning även gett forskarföretaget dess namn, 1...Limited.

Inkommande binära digitala signaler, exempelvis från en cd-spelare, omvandlas alltså först till enär digital kod. Resultatet är ett stort antal oberoende digitala signaler som förs vidare till små digitala transduktorer. Därefter gör lyssnarens öron resten, det vill säga sammanfogar de många signalerna till ljud på motsvarande sätt som en bild bestående av punkter framträder för en åskådare.

Mer information finns på www.uno.to.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)