JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dubbel GSM-kapacitet med halverad talkodning

I Tyskland boomar GSM. Operatörerna har all möda att hantera samtalsvolymen. Jämte nätutbyggnad hoppas man på "half rate", en kompaktare talkodning som bara behöver halva bandbredden.


Vid sommarens storevenemang i Berlin, "Love Parade", brakade de två GSM-näten på 900 MHz i princip samman. Inte att undra över med en miljon festdeltagare på samma plats. Men även utan extremsituationer slår de tyska nätoperatörerna allt oftare i kapacitetstaket.

När de två GSM-900-näten byggdes för tiotalet år sedan dimensionerades de för runt nio miljoner abonnenter. Och länge var konsumenterna svårflirtade. Men nu hämtar tyskarna in det försprång som skandinaver och italienare har. En prognos talar om ökning från 12 till 40 miljoner abonnenter på fem år.

Att göra nätet mer finmaskigt är ofrånkomligt. Mannesmann adderar 1 000 nya basstationer i år till de befintliga 7 000. Konkurrenten Telekom sektoriserar, delar upp cellerna i fyra till sex mikroceller, och skapar på så sätt extrakapacitet vid exempelvis flygplatser och järnvägsstationer.

Men att bygga ut är dyrt. Enbart Mannesmann satsar i år 3,5 miljarder kronor. En långt billigare väg är att minska den bandbredd varje samtal upptar med så kallad dual rate-teknik. Den baserar sig på att GSM-nätet tillåter användande av två talkodare, "full rate" och "half rate", med 13 respektive 6,5 kbit/ sekund. I den sistnämnda filtrerar man bort redundanser ur den digitaliserade signalen.



Krav på bibehållen ljudkvalitet


Ett pågående försök i Berlin med 100 basstationer visar att det fungerar.

- Den enskilde kunden märker ingen skillnad när systemet slår över till half rate. Bibehållen ljudkvalitet är också det krav vi ställer, säger Matthias Andresen, talesman för D2 Mannesmann.

Men på Telekom är man inte lika övertygad:

- Vi experimenterar med dual rate och tror att tekniken blir bättre. Men än så länge sätter vi frågetecken för samtalskvaliteten, säger Achim Muth, talesman för Telekom.

Det nyligen privatiserade telebolaget hoppas istället klara en del av kapacitetsproblemen genom att också använda 1800-MHz-nätet. Tekniskt är det inget problem.

Det som behövs är ett politiskt beslut.

Lars-Gunnar Larsson

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)