JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enkelt byta instrument i framtida testsystem

IVI Foundation är en ny organisation som vill göra livet lättare för användare av testsystem.

Tanken är att standardisera kommunikationen mellan testprogram och instrument för att på så sätt enkelt kunna byta ut hårdvaran.



Tänk att kunna byta ut ett oscilloskop från en tillverkare till ett från en annan tillverkare i ett testsystem utan att för den skull behöva skriva om drivrutinerna. Det kanske låter som en dröm, men det är en uppgift som Interchangeable Virtual Instruments (IVI) Foundation tagit på sig att lösa.

IVI Foundation är ett konsortium, öppet för både användare och tillverkare av instrument samt systembyggare. I dagsläget är 17 företag medlemmar. Däribland finns både stora systemanvändare, så som Lucent Technologies och The Boeing Company, och stora instrumenttillverkare, exempelvis National Instruments, Rohde & Schwartz, Tektronix och Advantest. Hewlett-Packard, världens största instrumenttillverkare, står dock fortfarande utanför organisationen.



Standardiserat gränssnitt


I dagsläget är det mycket svårt att byta ut instrument från olika tillverkare då ett testprogram redan är skrivet. Men genom att standardisera gränssnittet mellan testprogram och instrument gör man det möjligt att fritt använda olika instrument i ett system, eftersom den skrivna koden blir oberoende av hårdvaran.

Ytterligare en fördel med ett standardiserat gränssnitt är att det blir enklare att byta ut instrument som sinsemellan har olika bussstandard, så som GPIB, VXI, CompactPCI och National Instruments PXI.

I nuläget arbetar IVI Foundation med att identifiera olika instrumentklasser som finns på marknaden. En första klassificering har gjorts som omfattar oscilloskop, digitala multimetrar, funktionsgeneratorer, switchar och kraftaggregat. På sikt kommer ytterligare instrumentklasser att identifieras, för att därefter definieras.

Anna Wennberg

Mer info finns på www.ivifoundation.org.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)