JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobil multimedia är målet för MPEG-4

Snart finns en färdig MPEG-4 standard för samtidig överföring av ljud och rörliga bilder.

Ericsson deltar i ett forskningsprojekt som går ut på att ta fram mobilterminaler som klarar MPEG-4.



Ericsson är på hugget vad gäller interaktiv multimedia och MPEG-4. Ännu finns ingen färdig standard på området, men företaget deltar redan idag i ett forskningsprojekt med målet att undersöka om en MPEG-4-anpassad mobilterminal är genomförbar. En sådan terminal skulle klara av samtidig överföring av rörliga bilder och ljud. Forskningsprojektet styrs av forskningscentrum Imec i Belgien. Övriga deltagare är National Semiconductor och Alcatel.

En av utmaningarna är att sänka strömförbrukningen på den existerande MPEG-4 arkitekturen till nivåer som passar mobilterminaler. Projektdeltagarna utvecklar även färdiga konstruktionsblock med MPEG-4-funktioner, för användning i kretskonstruktion. Ett konstruktionsblock för att implementera kodningsalgoritmen "wavelet zero-tree" är redan klar och kommer att vara tillgänglig inom kort. Projektet kommer också att utveckla mjukvaruhjälpmedel för standarden.



Ericsson utvecklar asic


Ericsson ansvarar för att konstruera en asic avsedda för MPEG-4.

- Att konstruera en asic som klarar av realtidskodning av MPEG-4 är mycket svårt eftersom standarden omfattar en komplex blandning av ljud, bild och interaktivitet, säger Peter Olander, ansvarig för Ericssons del av forskningsprojektet.

Ericsson har länge haft intresse i MPEG-4 och företaget har varit mycket aktivt i standardiseringsgruppen för MPEG. Detta har medfört att MPEG-4 standarden för interaktiv multimedia är skräddarsydd för mobilterminaler. Inom en dryg månad kommer första delen av standarden att spikas. I forskningsprojektet används ett utkast på standarden som med stor sannolikhet kommer att hålla.

Förutom mobilterminaler kan MPEG-4 användas för persondatorer, digital-tv och Internet. Standarden går ut på att koda rörliga bilder och ljud med hjälp av en objektbaserad kodteknik. MPEG-4 kodar audiovisuella objekt, som kan vara både verkliga och syntetiserade ljud och bilder.

En annan funktion i standarden är att sätta ihop objekt för att skapa en så kallad multimediascen, som består av rörliga bilder och ljud. Varje objekt får lokal koordinator i tid och rum.

Om ett objekt skall ingå i en scen så transformeras objektets koordinator till scenens koordinatsystem. Scengenereringen använder sig av en ny flexibel multiplexteknik för komprimering och överföring. Och MPEG-4 gör det möjligt att interaktivt ändra placeringen av dessa objekt.

De befintliga standarderna MPEG-1 och MPEG-2 klarar ljud och videokomprimering till en enda plattform, exempelvis digital-tv. Nytt för MPEG-4 är att den klarar komprimering till olika plattformar, den är med andra ord skalbar. Detta betyder att MPEG-4 kodar eller sänder multimediascener med olika upplösning. Kvaliteten anpassas efter plattformens resurser.



Mobiltelefon lika väl som pc


- En mobiltelefon, med låg skärmupplösning, kan ta emot en multimediavideo med sämre upplösning än vad en persondator skulle göra, säger Jan Bormans, MPEG-4 projektledare på Imec.

Detta gör att MPEG-4 passar till mobiltelefon lika väl som till Internet eller digital-tv. Förutom skalbarhet, finns flera anledningar till varför MPEG-4 passar bra för mobilterminaler.

- MPEG-4 har en förbättrad feltolerens så att den kan användas på kanaler med bitfel. En hög komprimeringsprestanda gör också att MPEG-4 klarar kanaler med låg bandbredd, säger Bormans.

Priset för denna nya funktionalitet är ökad komplexitet. I MPEG-2 kodar man endast en bild av fast storlek och fast upplösning. I MPEG-4 däremot kan det finnas flera olika sorts objekt med olika egenskaper. Det leder till svårigheterna i dataöverföring och datakomprimering, enligt Bormans.

Susan Kelly

Mer om MPEG-4 finns på Internetadressen drogo.cselt.stet.it/mpeg/



MPEG-4 klarar pc,telefon och Internet


MPEG står för Moving Picture Expert Group, och är en standardiseringsgrupp som utvecklar industristandarder för komprimering, bearbetning och kodning av rörliga bilder och ljud.

MPEG-1 och MPEG-2 finns redan idag. Ettan är en standard för lagring av rörliga bilder och ljud och tvåan är avsedd för digital-tv. MPEG-3 lades ned eftersom MPEG-2 var tillräckligt kraftfull.

MPEG-4 är avsedd för multimedia och passar olika plattformar som exempelvis persondatorer, mobiltelefoner, digital-tv och Internet. Första delen av standarden väntas bli färdig i höst. MPEG-7 är också under utarbetande och kommer att bli en standard för informationssökning.

SK

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)