JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processor förenar data och telekom

Halvledarjätten AMD har lanserat den första medlemmen i "Comm 86", en familj kommunikations- och styrkretsar byggda kring x86-kärnor.


AMDs senaste introduktion, Am186CC, är egentligen inte en styrkrets med kommunikationsmöjligheter. Det är snarare en kommunikationskrets med en 186- kärna i ena hörnet. För själva kärnan upptar kanske en tiondel av kretsytan, medan USB-logiken, de två UART-delarna och de fyra HDLC-bitarna upptar mer än hälften. Resten går åt till minneshantering, styr- och övervakningsfunktioner samt timrar.

Kretsen är främst tänkt för tele- och datakomutrustning till hem och små kontor. Företaget har tagit fram referenskonstruktioner i form av ISDN-routrar, - adaptrar och linjekort. Lockbetet är lägre systempris - kretsen kostar 13.50 dollar i stora kvantiteter, vilket AMD menar ska jämföras med 23-28 dollar för motsvarande diskreta lösning.

Samtidigt med kretsen lanseras också ett rejält bestyckat utvecklingskort, en rad utvecklingsprogram och protokoll.

Man kan tycka att den drygt tio år gamla 186-processorn inte är ett särskilt avancerat val av kärna. Men enligt AMD:s europamarknadschef Dave Everitt finns få 16-bitarsprocessorer som ger bättre pris/prestanda. Prestanda anges till 6,6 Mips vid 50 MHz för denna konstruktion.

- Dessutom finns gott om beprövad programvara och gott om utvecklingsingenjörer som kan tekniken, säger Everitt.

Den nu lanserade Am186CC är den första i en familj som kommer att bli mycket stor, en av AMDs viktigaste. Kärnan 186 kommer inom två år att följas av 286, 386, 486, K5 och K6. Var och en av dessa ska också tas fram i ett antal varianter med varierande kommunikationsarkitektur. Även kundanpassade versioner utvecklas - exempelvis sitter en 486-variant redan i en av Nokias senaste mobiltelefoner.

De första provkretsarna av Am186CC ska finnas tillgängliga i september, och volymproduktion ska komma igång före nyår.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)