JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kommunicerar upp till 800 meter

Två västsvenska företag presenterar en modul för dubbelriktad radiokommunikation på 433 MHz-bandet på avstånd upp till 800 meter. Modulen kostar mindre än 500 kronor.


Företaget Industriell Radiostyrning AB i Lysekil har tillsammans med Propoint i Kungsbacka och den tyska partnern SMD Funk utvecklat en kommunikationsmodul för 433 MHz-bandet. Modulen kallas TRL, Transmitter Receiver Logic, och består i princip av en radiosändare och -mottagare som styrs av en asic.

Modulen, som ger en datahastighet på 9 600 baud, är främst tänkt för fordons- och processindustrin. Larmsystem, snabb kvittens på att mätdata nått fram, besked om att alla dörrar på en bil är stängda, styrning av portar och kranar nämns som potentiella användningsområden.

Den här typen av kommunikationsbehov har hittills kunnat lösas med diskreta konstruktioner. Men enligt företagen är TRL-modulen billigare, samtidigt som livslängden och energiförbrukningen minskar. Modulen kommer att säljas för mindre än 500 kronor, uppger Göran Borg på Propoint, men säger samtidigt att priset kan bli avsevärt lägre vid större volymer.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)