JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarindustrin håller den amerikanska inflationen i schack

Halvledarindustrin påverkar den amerikanska ekonomin mer än någon annan tillverkningsindustri.

Det visar en rapport utförd på uppdrag av den amerikanska branschorganisationen Semiconductor Industry Association, SIA.



Enligt rapporten, "America´s Semiconductor Industry: Turbocharging the US Economy" från konsultföretaget Nathan Associates, är det till och med så att det är den snabba utvecklingen inom halvledarindustrin som håller den amerikanska inflationen i schack. Resonemanget bygger på att den ökade funktionaliteten i mikroelektroniken, till ett konstant eller sjunkande pris, leder till lägre kostnader för datorer och annan IT-utrustning. Det ger i sin tur en produktivitetsökning. Det är alltså tack vare halvledare som inflationen i USA legat på 3 procent eller därunder sedan 1991.

Den amerikanska halvledarindustrin bidrar enligt rapporten betydligt mer till den amerikanska ekonomin räknat i pengar än övriga tillverkningsindustrier. Mellan 1987 och 1996 ökade nettotillskottet med hela 15,7 procent per år, vilket motsvarar en tre gånger så snabb tillväxt som den amerikanska ekonomin i sin helhet. Inte ens läkemedels- eller bilindustrin kan mäta sig med halvledarindustrins snabbt ökande tillskott till den amerikanska ekonomin.



Åtta procent


Halvledarindustrin har ensam stått för nästan åtta procent av den samlade tillväxten för den amerikanska tillverkningsindustrin sedan 1991. Rapporten spår dessutom att år 2002 kommer kretsindustrins andel av ekonomin att ha fördubblats.

Antalet anställda ökar också betydligt snabbare än inom annan tillverkningsindustri.

Även investeringarna överstiger väsentligt de inom andra industrier. Under 1996 investerade den amerikanska halvledarindustrin hela 9,5 miljarder dollar i nya anläggningar och utrustning. Det motsvarar i det närmaste de sammanlagda kapitalinvesteringarna för alla övriga högtekniska tillverkningssektorer.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)