JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson och Telia har gjort hemliga tester

Telenäten blir mellan 50 och 90 procent billigare om de byggs med våglängdsmultiplexering och Gigabit Ethernet. Det har Telia och Ericsson visat i ett hemligt test.


Det går att bygga lokala och regionala telenät med våglängdsmultiplex och Gigabit Ethernet. Det visar Ericsson och Telia vid ett prov i Stockholm.

Någon officiell rapport om provet har inte redovisats men information har sipprat ut på olika håll. Och den information som framkommit är verkligen uppseendeväckande för telekomindustrin.

Fördelen med detta okonventionella telenät är den låga kostnaden. Kostnaden blir 50 till 90 procent lägre jämfört med att använda traditionell telekomutrustning för samma ändamål, säger en expert till Elektroniktidningen.

Ingen annan systemleverantör i hela världen har provat att bygga ett sådant nät enligt vad som nu är känt.



Tekniska brister måste åtgärdas


Om det nu även går att industrialisera dessa produkter och åtgärda de tekniska brister som finns i Gigabit Ethernet så kan det bli Gigabit Ethernet som dominerar i framtidens lokala fasta telenät. Exakt vilka slutsatser som Ericsson och Telia dragit hittills är dock inte känt.

Det finns nämligen ett antal svagheter med att använda Gigabit Ethernet för långdistansöverföring. Den viktigaste är att standarden för Gigabit inte har den felkorrigering som finns för IP-trafik via ATM eller SDH.

Våglängdsmultiplexering, WDM, har från början utvecklats för fiberoptiska transmissionssystem i långdistansnäten. Gigabit Ethernet är en standard avsedd för att klara snabb datakommunikation i lokala datanät.

Ericsson och Telia har helt enkelt valt att kombinera dessa två tekniker till ett stadstäckande nät och hittills verkar det som om allt fungerar. Nätet klarar överföring upp till 22 kilometer. Ännu längre sträckor verkar möjliga enligt en expert.

Ericssons nya WDM-system och Ethernetroutrar från Bay Networks, modell Accelar, används i nätet. Varje router klarar 16 våglängder med 1 Gbit/s per våglängd, vilket ger routrarna hög kapacitet.

Routrarna har modifierats för det tekniska provet, bland annat är de utrustade med bättre lasrar för att klara långdistansöverföring.

Provet i Stockholm visar att Gigabit Ethernet kan användas för att klara IP via WDM i lokala nät. Det kan därmed bli ett alternativ till att använda Sonet/SDH för IP via WDM, vilket Cisco nu använder i långdistansnät. Det finns flera konkurrerande nättekniker som kan användas på detta område.

Ericssons lösning är i några avseenden mer avancerad än den Cisco aviserat. Enligt bedömare som Elektroniktidningen varit i kontakt med klarar Ericssonlösningen även trafik i lokal- och regionalnät, som utgör 80 procent av marknaden för telenät. Ciscos utrustning är tänkt för långdistansnäten, som står för 15-20 procent av marknaden.

Fördelen med Gigabit Ethernet är naturligtvis just att det finns så billiga produkter. En fullt bestyckad Accelarväxel från Bay Networks lär kosta cirka 500 000 kronor stycket. När en sådan växel har kapacitet för 16 Gbit/s med WDM så talar det för att Gigabit Ethernet skulle kunna konkurrera.

GA

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)