JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styrkrets, minne och programmerbar logik i ett

I E5:an från Triscend samsas en styrkrets, ett SRAM och programmerbar logik. Allt knyts ihop av den egenutvecklade systembussen.


- Vår lösning är idealisk för den som redan har en 8032/51-processor och dessutom en PLD-krets, säger Les Litwin som är Europachef för amerikanska Triscend.

Tanken med Triscends koncept är att kunderna ska kunna spara kretskortsyta genom att slå ihop styrkretsen och den programmerbara logiken i en och samma krets.

Kretsfamiljen, kallad E5, innehåller förutom själva processorkärnan också programmerbar logik, minne och en systembuss som kopplar ihop de olika delarna. För att ytterligare underlätta konstruktionsarbetet har företaget tagit fram färdiga byggblock för bland annat UART, serieport och parallellport

- Vårt konstruktionsverktyg har ett gränssnitt till EIDF-formatet så det går lätt att återanvända FPGA-konstruktioner gjorda i till exempel FPGA Express från Synopsys.

E5 bygger på den vitt spridda 8-bitarsarkitekturen 8032 och klockas i Triscends tappning med 40 MHz. E5:an finns i fyra modeller med upp till 3 200 logikceller vilket motsvarar cirka 40 000 grindar. Det inbyggda SRAM-minnet går från 8 kbyte till 64 kbyte.

- I maj kommer en modell baserad på Arm 7 och sedan får vi se om det blir en signalprocessor, Arm 9 eller något annat, säger Les Litwin.

Priset för kretsarna i E5-familjen börjar strax under 10 dollar för mindre kvaliteter och utvecklingspaketet går på 1 500 dollar inklusive programvaran.

Triscend är inte ensamt om konceptet. Även Atmel och Lucent har aviserat liknande planer och LSI Logic ska förse sin asicprocess med FPGA-block för att öka flexibiliteten. Svensk representant är Memec.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)