JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tigersharc gör entré

Analog Devices lanserar en högpresterande digital signalprocessor som kan hantera både 8-, 16- och 32-bitars data.

Processorn är den första DSPn som bygger på arkitekturen Tigersharc, som togs fram för ett år sedan.



Analog Devices DSP-arkitektur Tigersharc är avsedd för arbetskrävande signalprocessoruppgifter, till exempel för basbandet i basstationer för tredje generationens mobilnät, 3G. Arkitekturen konkurrerar därför med Texas Instruments kraftfulla VLIW-arkitektur C6x samt Motorola och Lucents gemensamma arkitektur, Starcore.

- Tigersharc kräver en fjärdedel så många cykler för att exekvera FIR- algoritmer, jämfört med C6x, säger Mark Estabrook, marknadschef för DSPer på Analog Devices.

Den höga prestandan uppnås genom att kombinera olika tekniker från risc- och DSP-världen samt VLIW-tekniken.

Den första DSP-kretsen med Tigersharcarkitektur är nu framme och heter ADSP- TS001. Vid en klockfrekvens på 250 MHz sägs TS001 klara 1,2 miljarder Macoperationer (multiplicera och addera) per sekund på 16-bitars heltalsdata, eller 300 miljoner Macoperationer per sekund på 32-bitars flyttalsdata.

- Att processorn kan hantera allt från heltalsdata på 8-, 16- och 32-bitar till flyttalsdata på 32-bitar leder till ökad flexibilitet, säger Mark Estabrook.

Komplexa algoritmer skrivs oftast i programspråket C, men användaren kan fortfarande använda assembler. För att dra nytta av arkitekturens parallellitet ställs höga krav på C-kompilatorn som måste se till att instruktioner kan utföras samtidigt.



Snart i finare geometri


- Vi har tagit fram en ny kompilator vilken genererar maskinkod som har en effektivitet som är 70 procent jämfört med handskriven kod, säger Mark Estabrook.

Dessutom har processorn försetts med hela 6 Mbit inbyggt SRAM, för att kunna hantera minneskrävande algoritmer. Den har en 64-bitars IO-buss som klarar överföringar på 600 Mbyte/s och 14 DMA-kanaler (direkt minnesåtkomst). Kretsen producerar 3,5 Watt, vilket kan jämföras med Texas Instruments C6203 som producerar 1,5 Watt.

- Genom att utnyttja krympande processgeometrier kan vi minska effekten ytterligare.

- Idag tillverkas kretsen i en 0,25 μm-process men vi siktar på att flytta den till en 0,18 μm-process nästa år, säger Mark Estabrook.

Provexemplar av kretsen finns tillgängliga och styckpriset ligger på 150 dollar i kvantiteter på 25 000. Utvecklingsverktyg och en utvecklingsplattform finns också framme.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)