JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avbrott i jorden gav jättestor order

Produktnamn: DC-Barrier

Företag: Memoteknik, Skellefteå

Konstruktör: Lennart Lundmark och Lars Hedström



Med ett litet egenpatenterat "jordavbrott" har Memoteknik i Skellefteå, med 20 anställda, fått jackpot. Nästa år kan det komma att stå för halva företagets omsättning.

Att signalkabelns skärm är jordad i båda ändar är ett krav för att telefonväxlar inte ska störa känslig utrustning när de flyttar in på kontoren. Men jord är inte alltid jord: om jordningspunkterna har olika potential överlagras en likspänning.

Memotekniks lilla jordavbrott stoppar likströmmen men släpper igenom den högfrekventa signalen. Eftersom jordavbrottet är så litet kan det rymmas i donet, och installatören behöver inte tänka på mer än att ta rätt sladd. Memoteknik har patenterat byggsättet som gör det möjligt. Normalt krävs annars ett kretskort. Lösningen tar bort det mesta av merarbetet när kablaget monteras och sänker därför priset.

Memoteknik hoppas på att omsätta uppåt 20 miljoner kronor på sina små jordavbrott nästa år. Hittills står Ericsson för nästan hela omsättningen men Memoteknik söker fler kunder för sin produkt.

AK

www.memoteknik.se

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)