JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratis realtids-OS

Programvaruföretaget Cygnus Solutions, känt för sina Gnu-verktyg, har lanserat ett nytt realtidsoperativsystem som vem som helst kan använda gratis.


Ecos, Embedded Cygnus Operating System, är ett fullfjädrat realtidsoperativsystem för inbyggnad, som finns att ladda ner från http:// sourceware.cygnus.com/ecos. Än så länge finns det endast för processorn Toshiba TX39 och Matsushita MN10300, men Cygnus lovar utvidgat stöd under hösten.

Ecos, som officiellt lanseras på Embedded Systems Conference i San Jose i november, ska komplettera Cygnus övriga gratisprogramvara, Gnupro Toolkit, som bland annat innehåller kompilatorer och debuggrar för C och C++.

Cygnus affärsidé bygger på att etablera industristandarder genom att gratis ge bort den allmänna programvaran. Sedan tar man betalt för tjänster, stöd och mer specifika program. Men behöver världen verkligen ytterligare ett realtidsoperativsystem? Det finns ju över hundra kommersiella och flera hundra hemsnickrade? Jodå, säger Cygnus, det behövs. För det finns inget som är lika bra som det här och ändå gratis.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)