JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En x86 för farmarserien

Behöver världen ytterligare en x86-tillverkare? Ja! svarar groddföretaget Rise otvetydigt. På Microprocessor Forum såg mP6 för första gången dagens ljus.


Rise Technology grundades 1993 och ligger tvärs över gatan från Intels huvudkontor i Santa Clara. Företagets uttalade mål är att processorn, mP6, ska ta plats i billiga stationära datorer och i bärbara datorer.

Vapnet är en modern konstruktion med multimediakapacitet och låg strömförbrukning. mP6-processorn har exempelvis fått en superskalär arkitektur.

Rörledningen (pipeline) är på sex steg och Rise har utvecklat en egen algoritm för att förutse hopp (branch prediction). Processorn har en MMX-enhet som klarar upp till tre instruktioner per cykel, dessutom finns en flyttalsenhet.



Spar ström


För att hålla nere effektförbrukningen har man integrerat ett antal olika funktioner som automatiskt stänger av delar av processorn som inte används.

Exakt vad det här leder till för prestanda eller kretsstorlek ville emellertid Ken Munson, företagets chefsingengör, inte säga.

- Själva kärnan är 15 procent bättre än Pentium II, var allt han yppade.

Det elakartade korridorsnacket hävdade därför att mP6 i praktiken varken blir snabbare eller effektsnålare än Pentium II och att klockhastigheten inte är mer än cirka 200 MHz.

Första kretsarna ska dyka upp inom de närmaste månaderna och då lär det visa sig vem som har rätt. Tillverkaren ville Ken Munson inte heller avslöja ännu, men det bör vara någon med Intellicens, till exempel IBM eller Texas Instruments. Annars finns risk för att Intel stämmer företaget.

IDT som tävlar i samma segment som Rise lyckades sälja blygsamma 100 000 kretsar per kvartal i år med ett pris runt 30 dollar per styck. Det här extrema lågprissegmentet är inget som intresserar Intel, vars processorer inte säljs för mindre än cirka 80 dollar.

Per Henricsson

www.rise.com

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)