JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mätinstrument från mer än 100 företag

I Sverige finns över hundra företag som säljer mätinstrument och datainsamlingsutrustning. Elektroniktidningen har kartlagt utbudet.

Varsågod, här presenteras en nyckel till den svenska marknaden för mätinstrument. Vi har försökt få med så många typer av instrument för elektriska och optiska signaler som möjligt.

Det går med andra ord att hitta det mesta från multimetrar, oscilloskop, logikanalysatorer och spektrumanalysatorer till olika typer av specialinstrument för TV, mobiltelefoni och datakommunikation. I översikten ingår också instickskort och programvara.

I nyckeln finns 103 företag listade med 35 olika produktgrupper. Temperaturmätare är vanligast, sådana säljs av 61 företag. Räknat på värdet är oscilloskop den största produkten. Den omsätter 50 till 60 miljoner per år. En exakt siffra går inte att få fram, resultatet beror på vilka modeller som räknas in.

Storsäljare är annars instrument för EMC-mätningar. Det kommer ständigt nya modeller för både förberedande tester och för noggrannare sluttester.

VXI-standarden har också etablerat sig ordentligt med en marknadsandel på cirka tio procent.



Liknar datorn mer och mer


En stark trend är att allt mer av instrumenteringen blir PC-baserad. Det ger många fördelar eftersom man kan åka snålskjuts på den prestandaökningen som hela tiden sker. Samtidigt blir det enkelt att skriva program, analysera data och sedan skriva rapport. Allt i en välbekant Windowsmiljö.

För de större instrument som fortfarande är fristående ser Windows ut att bli det nya användargränssnittet. Tektronix var först ut förra året med en logikanalysator och nyligen lanserade Hewlett-Packard ett oscilloskop med Windowsgränssnitt.



Nät kopplar samman instrument


Precis som datorerna är även instrumenten på väg att kopplas ihop via nätverk. Idag är GPIB standard på de flesta instrument men snabbare anslutningar kommer.

För handhållna instrument kan IR-länkar bli lösningen på kommunikationsproblemet. Både för att flytta data och för att ladda nya kalibreringskonstanter.

Den ökande användningen av datanät skapar också ett stort behov av protokollanalysatorer och kabeltestare. Så har vi under året sett sådana produkter lanseras för bland annat USB och CAN.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)