JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
- Mikroprocessorn i sig själv var ingenting. Den riktiga milstolpen var PROM-minnet, säger Lars Karlsson vars fyrmannaföretag Diab i Hägersten konstruerade en av världens första mikrodatorer 1972.

Lanseringen av Intels 4004 i slutet av 1971 var inget som överraskade Lars Karlsson eller hans lilla datorkonstruktionsfirma Dataindustrier AB i Hägersten.

- Jag hade ju byggt två generationer datorer innan dess. Jag hade helt klart för mig att det gick att göra en mikroprocessor. När den kom ut beställde vi en direkt, säger Lars Karlsson på telefon från Foster City, en stad utanför San Francisco där han idag driver ett mikrovågslaboratorium.

Ett halvår senare kom Intels åttabitars uppföljare 8008. Även den beställdes omedelbart och efter ytterligare ett halvt år, i oktober 1972, presenterades en färdig dator på Tekniska mässan av Diabs kund, statsföretaget Transintro. Transdata hette den och var programmerbar i assembler.

Den såldes för strax under 10 000 kronor till gymnasieskolor och andra som inte hade råd att köpa fullstorleksdatorer. Den var bland de allra första datorer i världen som byggdes kring en mikroprocessor - den kan till och med ha varit allra först.Småföretag viktig målgrupp


De större datortillverkarna var till en början mer avvaktande.

- De stora hade ju en helt annan approach till vad datorer skulle användas till. "En dator i varje stad", det var ju ungefär så de tänkte. Jag var ju intresserad av småföretagarnas problem.

Den första processorn, 4004, byggde Diab aldrig någon dator av. Den processorn kom däremot att byggas in i en mängd andra produkter. Ett system för att mata kor hörde till de tidigaste, och såldes av Diab till Alfa-Laval. Kon hade en sensor runt halsen för att kunna identifieras av datorn som höll reda på uppgifter om kon och såg till att den fick lagom mycket mat. De apparater där 4004-kretsen ingick kom dock först efter att Transdata hade lanserats.Flera välkända datorer


Genom åren konstruerade Diab sedan en mängd datorer som blev klassiska. ABC80, som lanserades i slutet av 1978 blev utan tvekan den mest kända.

Men trots att Lars Karlsson var bland de första att förstå mikroprocessorns kvaliteter så vill han tona ner kretsens betydelse.

- Mikroprocessorn i sig själv var ingenting, det tycker jag att folk har missat. Den avgörande grejen var PROM-minnet - det som gjorde att programmet låg kvar när man stängde av och satte på datorn. Det var det som var det stora problemet när man skulle bygga en dator på den tiden. På sågverken byggde vi stora diodmatriser. PROM-minnet hade givit lika bra datorer utan mikroprocessorn.

Alexander Kristofersson
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)