JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikroprcessorn blev världsnyhet först efteråt
Elektroniktidningens föregångare Elteknik uppmärksammade mikroprocessorn första gången våren 1972 i samband med komponentsalongen i Paris. Fast i efterskott kan man kanske tycka att nyheten hamnade lite undanskymt.

Sten Holtermann, som idag driver PR-byrån TechNews International, besökte komponentmässan för tidningens räkning.

Sten Holtermann, minns du att du skrev om världens första mikroprocessor från Paris?

- Nej, det gör jag inte. Nog vet jag att det var prat om det då, men vi tänkte nog att "varför ska vi skriva om det här när det är TTL som gäller"... Fast nu när jag tänker efter så tror jag faktiskt att jag kommer i håg det. Jag har ett sånt här nostalgotek i garaget. Jag vet att den där artikeln finns där.

Minns du att du mötte [Intels grundare] Robert Noyce?

- Ja, jag vill minnas att det var nån pressbriefing i nån monter där... det är faktiskt sant. Men det var inte precis det som snacket rörde sig om på mässan.

I artikelns ingress står det att "mängden av nya produkter imponerade mer än deras nyhetsvärde". Står du för det när du tittar tillbaka idag?

- [skrattar] Just då var det nog den allmänna uppfattningen. Det var en väldig bredd och många nya produkter. Men det är klart att processorn fick nog inte den uppmärksamhet den förtjänade, såhär när man ser tillbaka.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)