JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Okunskap präglar bromdebatten"
Nytt bränsle läggs nu till debatten om flamskyddsmedel. Dagens bromerade flamskyddsmedel är inte särskilt giftiga, och ett förbud öppnar för alternativ som kan vara betydligt farligare, hävdar den svenska konsultfirman Orango.


Göteborgsföretaget Orango, som har specialiserat sig på elektronikindustrins miljöfrågor, säger sig ha gjort den djupaste genomgången som finns av bromerade flamskyddsmedel. Den är gjord i samarbete med en grupp internationella elektronikföretag, och den sägs visa hur lite kunskap som finns på området.

De bromerade flamskyddsmedlen är sinsemellan mycket olika, enligt Orango. Till de farligaste hör PBB och PBDE. Vid förbränning är de benägna att bilda vad som kallas bromerade dibensodioxiner, vilket många andra typer bara gör i liten utsträckning. I många länder diskuterar man nu om PBB och PBDE ska förbjudas, men enligt Orango har industrin i OECD-länderna redan slutat använda sådana medel.

- Vi såg att det fanns så olika synsätt. En del sa att medlen bara var hälsomatade, andra sa att de borde ha förbjudits i förrgår. Vi tyckte att vi borde reda ut det åtminstone för vår egen skull, säger Joachim Häggström på Orango.

Han vill att debatten om de giftiga medlen inte ska spilla över på dem av de bromerade flamskyddsmedlen som är betydligt mindre farliga.

Alexander Kristofersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)