JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Återvinning gav miljöpris åt Philips
Philips TV- grupp har fått det holländska miljöpriset "Jaarbeurs Environment and Recycling Price" som i december delades ut för tredje gången.

Philips och dotterföretaget Mirec får priset därför att företaget så starkt har engagerat sig för insamling och återvinning.

Mirec har nyligen satt igång ett löpande band för demontering av elektronik och för mekanisk återvinning. Även företag som IBM och Digital anlitar Mirecs tjänster.

Sedan flera år tillbaka har Philips TV-grupp arbetat med en egenutvecklad miljödatabas. Alla underleverantörer måste lämna miljödata om sina produkter. På det viset har man kunnat eliminera kretskort med brom som flamskyddsmedel. Likaså har kadmium som förekommit i elektroniska komponenter som kondensatorer och motstånd tagits bort ur tillverkningen. Även freon från polystyrenprodukter är numera borta.

Företaget deltar också i det europeiska projektet Brite-Euram som syftar till att utveckla en metod baserad på miljövikter som kan användas vid livscykelanalys. Det är emellertid ett långsiktigt projekt och Philips har nu börjat använda en enklare variant av livscykelanalys kallad "Eco Indicator" som blir allt vanligare i Holland.

När det gäller emballaget strävar Philips TV-grupp efter att använda papper i så stor omfattning som möjligt. Mindre TV-apparater kan emballeras i fiberformar av återvunnet papper. Men för större apparater finns ännu ingen bra tillverkningsprocess för fiberformar. Men vad man gör med de förbrukade TV- bildrören framgår inte av det material som Philips skickat ut om själva priset.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)