JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Automatiserar huset från datorskärmen
CNC Hub är ett objektorienterat operatörssystem avsett för fastighetsbranschen. Det är ett av de allt vanligare system som körs på persondatorer under Windows. Därmed ger det sig in i en marknad som är fylld av högst potenta medtävlare.

CNC Hub är ett av de senare i den nu rätt så långa rad av övervaknings- och presentationsprogram som körs under Windows på vanliga persondatorer. Till skillnad från sina medtävlare har CNC Hub dock inte rötterna i verkstads- eller processindustrin, utan i fastighetsbranschen.

Bakom systemet ligger Malmöföretaget CNC Scandinavia. Företaget ägs av Megab respektive Clasma Software Ltd, som båda verkar inom området fastighetsautomation.

Programmet CNC Hub är en vidareutveckling av programvaror som emanerar från ägarföretagen till CNC. Tidigare användes de programmen som en OEM-produkt av flera företag som gör styr- och reglerutrustningar för byggbranschen. I skepnad av namnet CNC Hub säljs det nu som ett generellt operatörssystem för fastighetsbranschen men också för industrin i övrigt.



Många medtävlare


Det finns gott om väletablerade och ansedda medtävlare, till exempel Fix, Genesis, In Touch och PC Manager, bara för att nämna några. Men de flesta av dem har till skillnad från CNC Hub rötterna i verkstads- och processindustrin.

Traditionerna och önskemålen skiljer sig en smula åt mellan fastighetsbranschen och verkstadsindustrin.

I fastighetsbranschen har man inte alls samma datorvana som inom de andra industrierna.

- Det är egentligen ganska nytt att använda datorer till fastighetsautomation, säger Mats Johannesson, marknadsansvarig på CNC Scandinavia.

- Tills för inte så länge sen använde den här branschen datorer mest bara till uppgifter inom adminstration och ekonomi.

Inom fastighetsautomation använder man delvis andra symboler och har något annorlunda traditioner när det gäller att mäta än vad man har inom verkstads- och processindustrier. Inom de senare mäter och reglerar man tryck, temperatur och flöden av olja, vatten, ånga och kemikalier, eller flöden av material.

Inom fastighetsautomation rör det sig mest bara om att mäta vatten som bärare av värme och kyla samt luft för ventilation. De energiflöden som finns kommer allt oftare via fjärrvärmen, som sen fördelas i byggnaderna med hjälp av radiatorer och till en viss del via eftervärmare för ventilationsluft.



Svårare styra och reglera


En annan skillnad är att processerna i processindustrin oftast är väldefinierade, medan processen att värma och ventilera ett hus arbetar under varierande förutsättningar. Utomhustemperaturen, öppna eller stängda dörrar och fönster samt antalet människor i byggnaden försvårar styrningen och regleringen.

En faktor som förenklar är däremot att olika tillverkares processsystem för byggnader tycks grunda sig på ungefär samma tekniska filosofi.

- De är ofta lika som bär, säger Leif Svensson, säljare på automationsföretaget Telefrang i Göteborg.

Telefrang har utvecklat en egen fältbuss, Siox, som är vanlig inom fjärrvärmesystem. Fjärrvärmeförbrukningen beräknas ur temperaturskillnaden hos tillopps- och frånloppsvattnet och vattenflödet. Mätvärdena överförs sen från fastigheterna till fjärrvärmecentralen via tvåtrådsbussen Siox.

- Fjärrvärmefolket sätter helst ihop sina egna operatörssystem. Där tror jag att CNC Hub kan bli uppskattat, bland annat för att det är så lätt att arbeta med.

Vid Telefrang höll man för övrigt på att utveckla ett eget operatörssystem, Visual Siox, när CNC Hub dök upp. Idag puffar man för båda när kunderna behöver ett operatörssystem.

- Kunderna får välja själva. Enkelt uttryckt passar vårt system bättre för enstaka objekt, medan CNCs system passar bättre för större anläggningar. Men de två systemen bygger faktiskt på väldigt likartade idéer.



Dra och släpp


I fastighetsbranschen arbetar man ofta med mycket kortare ledtider än inom andra industrier. Där teknikerna kan fila under lång tid på hur ett operatörssystem vid en processindustri ska utformas är det snabba ryck som gäller i fastighetsbranschen. Där har ett operatörssystem som det går snabbt att sätta upp en given fördel.

- Det brukar krävas alldeles för mycket specialkunskaper för den här typen av programmering, säger Robert Cawood, teknikansvarig på CNC Scandinavia.

CNC Hub bygger på att det finns färdig grafik med standardsymboler som är kopplade till motsvarande drivrutiner. Det är knappast unikt, utan finessen ligger i att symbolen flyttas till processchemat med hjälp av Windows vanliga dra-och-släpp-teknik. Drivrutinen länkas då automatiskt in i processbeskrivningen.

Dessutom är symbolerna uppbyggda med vektorgrafik istället för med punktgrafik, som annars är det vanliga för den här typen av system. Symbolen och drivrutinen är alltså två sidor av samma objekt i datorn. Per Stymne

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)