JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NiCd minns ingenting
Frågan om nickel-kadmiumbatterier så kallad minneseffekt har länge debatterats. Enligt Bo Andersson på Catella Generics beror fenomenet på obalans mellan cellerna i ett batteripaket.

- Att NiCd-batterier har "minneseffekt" är en vanlig missuppfattning, berättar Bo Andersson på Catella Generics. Han är konsult inom batteriområdet med mångårig erfarenhet av allt som berör batteriteknik.

Minnesfenomenet fanns i tidiga NiCd-batterier som användes i det amerikanska rymdprogrammet. Batterierna användes när satelliten befann sig i jordskuggan, vilket var ungefär 20 procent av tiden. Sedan laddades de åter upp. När man började använda dem under längre tid visade det sig att urladdningskurvan fick ett knä efter den normala driftstiden och utspänningen sjönk till en lägre nivå.

Fenomenet kallades minneseffekt, men kunde tas bort genom att helt ladda ur och sedan åter ladda upp batteriet.

- Det som brukar kallas minneseffekt idag är i själva verket en obalans mellan cellerna i ett batteripaket, säger Bo Andersson.

En eller flera av cellerna är helt enkelt lite långsammare att ladda upp och når därför inte full laddning innan laddaren stängs av. Eftersläpningen ökar för varje laddning, och batteriet upplevs som allt sämre.

- Botemedlet är att helt ladda ur batteriet så att alla celler kommer i fas igen, förklarar Bo Andersson.

- Men att göra det varje gång är heller inte bra. Det sliter på cellerna och förkortar batteriets livslängd.

NiCd är egentligen en hel familj av batterier med olika egenskaper. Vilken familjemedlem som är bäst beror helt på tillämpningen.

Vissa modeller är billiga, andra har extra stor kapacitet, somliga har extra lågt inre motstånd vilket är bra för elverktyg, och så vidare.

- Att egenskaperna kan varieras beror på att elektroden kan byggas upp på olika sätt och på att skiktet som separerar elektroden från elektrolyten också kan göras på olika sätt, förklarar Bo Andersson.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)