JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Videokonferens i realtid och dynamisk exekvering
Processorn i Ultra 1 och 2 heter Ultrasparc I och presenterades redan i maj. Den är byggd kring den nya 64-bitarsarkitekturen Sparc V9, men samtidigt kompatibel med 32-bitars Sparc V8.

Klockhastigheten är 143 eller 167 MHz i Ultra 1, eller 200 MHz i Ultra 2. Specint-prestanda är 253 för 167 MHz och 332 för 200 MHz. Ultra 2-maskinen kan dessutom fås med en eller två processorer.

Sun har lagt ned speciell möda på att inkludera grafik- och videostöd i processorn, utan att för det använda mer än tre procent av kiselytan till grafikfunktioner. Utan extra hårdvara stöds H.261 videokomprimering och dekomprimering för videokonferens i realtid samt dekomprimering av två MPEG-2- strömmar med TV-kvalitet, också i realtid. Inbyggt finns också funktioner för två- och tredimensionell grafik samt bildbehandling. För grafikfunktionerna används en kategori nya instruktioner kallade Visual Instruction Set, VIS.

Systembussen kommunicerar med 600 Mbyte/s kontinuerligt. För den externa kommunikationen finns en ny switcharkitektur som ökar bandbredden till 1,3 Gbyte/s. Den externa kommunikationen kan också ske parallellt. Processorn kan till exempel hämta data från skivminnet samtidigt som grafikkortet hämtar data från RAM.

För att öka beräkningskapaciteten och kunna utföra upp till fyra instruktioner per klockcykel har Ultrasparc en nio stegs rörledning (pipeline) och dynamisk exekvering. Det senare förekommer också i Intels Pentium Pro och innebär att instruktionerna undersöks i förväg för att kontrollera vilka som kan tänkas utföras parallellt.

Instruktionerna kan sedan utföras parallellt på de två olika beräkningsenheterna för heltal eller någon av de fem olika flyttals- och grafikenheterna.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)