JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Den går som tåget"<br/> Verktygsbranschen lovordar Suns nya arbetsstationer
Sun nya arbetsstationer klarar mycket datorintensiva beräkningar och snabb interaktiv grafik. Det hävdar både Sun och de kunder som prövat.

Datortillverkaren Sun Microsystems presenterade nyligen Ultra 1 och Ultra 2, två 64-bitars arbetsstationer. Sun menar att lanseringen är den största företaget gjort sedan den riscbaserade arbetsstationen Sparcstation presenterades 1989.

De båda nykomlingarna baseras på en ny processor, Ultrasparc. Men det är inte bara processorn som är ny. Målet har varit att lyfta fyra områden samtidigt; processorkraft, grafik, intern kommunikation och nätverksprestanda.

Sun kallar strategin för Ultracomputing. Man menar att en förbättrad processor blir i det närmaste meningslös om exempelvis nätverket försummas.

Den nya processorn kräver att operativsystemet Solaris uppdateras till version 2.5. Man har lagt ner mycket krut på bakåtkompatibilitet. Program skrivna för tidigare versioner av Solaris skall kunna utnyttja den nya processorn utan att behöva ändras eller omkompileras.

Priset för Ultra 1 är från 155 900 kronor och uppåt. Det gör arbetsstationen snabbast på marknaden i sin prisklass, hävdar Sun. Kusinen Ultra 2 är ett strå vassare. Prislappen startar på 548 100 kronor.

Positivt mottagande



De inom EDA-branschen som hunnit prova den nya maskinen verkar nöjda. En av dem är Anders Torelm, VD på svenska Mentor Graphics. Och han spar inte på lovorden.

- En riktig värstingmaskin. Den går som tåget, hävdar han.

Samtliga verktyg i Mentors produktportfölj snurrar redan på den nya arbetsstationen. Och visst går det fort. Enligt Anders Torelm ungefär tre gånger snabbare jämfört med Suns tidigare maskiner.

Han menar att Sun verkligen lyckats förena snabb interaktiv grafik med den processorstyrka som krävs för datorintensiva beräkningar som exempelvis simuleringar.

Mentor har samarbetat med Sun för att ta fram den nya processorn. Man bidrog med såväl programvara som ingenjörer.

Göran Johansson på Cadence tycker också att de nya arbetsstationerna verkar lovande. Han har själv provkört blandat analog-digitala simuleringar, som kräver mycket processorkraft.

- Det är ett anmärkningsvärt lyft jämfört med Sparc 10, menar han.

Även konkurrenten Synopsys kommer stödja Suns nykomlingar. Svenska Synopsys VD Ola Qvist berättar att tester pågår för att utröna hur snabbt de egna verktygen kan tänkas vara på de nya maskinerna.

Jörgen Michélsen på Viewlogic berättar att även detta företag naturligtvis kommer att stödja Ultra 1 och Ultra 2.

Sun kommer ikapp HP



I dagsläget domineras arbetsstationsmarknaden av Sun och HP, även om IBM börjat spotta upp sig.Många i branschen menar att Sun tidigare hamnat på efterkälken i förhållande till HP.

Men de flesta är överens om att Sun med sina nykomlingar nu kommer ikapp konkurrenten räknat i prestanda. Vissa menar att Sun slår HP på fingrarna. Men som någon sa:

- Jaha, nu har Sun övertaget i några månader. Sedan kommer säkert HP med något ännu snabbare.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)