JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brist på kiselskivor hotar
Brist på polykisel och tillverkningsutrustning kommer att bli följden av halvledarföretagens investeringsiver. Det menar såväl branschorganet SEMI och marknadsanalysföretaget Dataquest.

Enligt Dataquest har tillverkningen av polykisel inte kunnat hålla jämna steg med efterfrågan från halvledarindustrin, vilket kommer att leda till en allvarlig brist på råmaterial. Från mitten av 1996 kommer denna brist att bli uppenbar för halvledarföretagen, menar analytikerna, som tror att bristsituationen sedan består i upp till tio månader. Men sedan bör ny tillverkningskapacitet för polykisel ha tagits i bruk så att den kiselhungriga industrins behov kan mättas.



Tillverkarna hinner inte


Enligt utrustnings- och meterialbranschens internationella organ SEMI, Semiconductor Equipment and Materials International, kommer det även att bli ont om tillverkningsutrustning. Marknaden för tillverkningsutrustning för halvledarindustrin är den snabbast växande marknaden i världen, menar organisationen. Och utrustningsföretagen har helt enkelt inte tillräcklig kapacitet att klara den stora orderingången.

Enligt SEMI har marknaden för tillverkningsutrustning och material vuxit med hela 50 procent under 1995 och den kommer att växa med 30 procent under nästa år. Fram till år 2000 väntar sig organisationen en årlig tillväxt på i genomsnitt 20 procent.



Brist på skivor


Dataquest spår också brist på kiselskivor på 200 mm, tack vare att så många företag samtidigt uppgraderar sina fabriker för tillverkning på denna skivstorlek. Underskottet, som väntas bli kännbart under 1996, kommer dock att hålla i sig fram till sekelskiftet, menar Dataquest. Värst kommer bristen att vara under 1997 och 1999.

Enligt Dataquests bedömning var efterfrågan på 200 mm-skivor i världen under 1995 på cirka 1,3 miljarder skivor i månaden. Men efterfrågan kommer nästan att fördubblas under 1996 och år 2000 kommer världens halvledartillverkare att varje månad behöva drygt 5,2 miljarder kiselskivor på 200 mm.

Tillgången kommer dock att ligga på knappt två miljarder skivor per månad under 1996 och knappt fyra miljarder skivor per månad vid sekelskiftet.

Gittan Cedervall



Varnar för överkapacitet


Ytterligare varningar för en förestående överkapacitet inom halvledarindustrin har framförts av det amerikanska marknadsanalysföretaget VLSI Research. Analytikerna menar att de investeringar i nya fabriker som hittills presenterats räcker väl för att mätta efterfrågan.

Ytterligare investeringar hotar att leda till överkapacitet. Risken för detta är dock inte överhängande, eftersom en marknadsnedgång inte väntas förrän 1998.

Enligt VLSI Research har Motorola investerat mest i ny kapacitet under 1995. Intel, Samsung och Mitsubishi ligger dock tätt i hälarna. Och även VLSI konstaterar att det är i USA som de flesta nya fabrikerna byggs.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)