JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Planar ökar ljusstyrkan i EL-skärmar
Ljusstarkare, högre kontrast och billigare tillverkningsteknik. Amerikanska Planar Systems Inc har lanserat en ny serie elektroluminescenta skärmar.

Med en ny teknik, kallad ICEBrite, har Planar fördubblat kontrasten och ljusstyrkan jämfört med tidigare monokroma elektroluminescenta skärmar.

ICE står för Integral Contrast Enhancement och ger en ökning i kontrasten från 20:1 till 50:1. Nyckeln till detta ligger i ett graderat refraktionsskikt som Planar har placerat på den innersta elektroden.

Skiktet absorberar inkommande ljus från omgivningen och skapar på så vis en mörk bakgrund för otända bildpunkter.



Uppdatera oftare


Intensiteten har Planar förbättrat genom att uppdatera skärmen snabbare, 120 Hz mot 60 Hz tidigare. När skärmen uppdateras oftare ökas ljusintensiteten som når betraktaren. Den elektroluminescenta (EL) tekniken har länge ansetts vara en av de skärmtekniker som ger bra prestanda på både ljusstyrka, kontrast, och betraktningsvinkel. Synvinkeln är normalt 160° både horisontellt och vertikalt.

EL-skärmarna är också robusta och tåliga.

Men hittills har endast de mest krävande tillämpningarna haft råd med dem. Därför används EL-skärmar idag mycket inom medicinsk teknik, industri, militär och transportsystem.

Eftersom elektroderna i en EL-skärm matas med en ganska hög växelspänning, mellan 170 och 210 volt, så har drivelektroniken stått för en stor del av kostnaden för en EL-skärm. Varje rad och kolumn kräver en egen drivkrets, och därmed stiger kostnaden med skärmens storlek. Detta har tidigare gjort EL- skärmarna avsevärt dyrare än LCD-skärmar. Själva glasstrukturen i skärmarna är dock rätt billig. Den tillverkas visserligen i en kontrollerad renrumsmiljö liknande den som används för halvledartillverkning, men processen är inte speciellt komplex och utbytet är bra.

För att förenkla drivelektroniken har Planar tagit fram ett nytt gränssnitt av LCD-typ. En ny integrerad drivkrets med 160 utgångar har också utvecklats. Tillsammans med TAB-teknik förenklar det den mekaniska konstruktionen avsevärt.

Ett annat sätt att driva ned kostnaderna är att konstruera skärmar som använder samma elektroniska arkitektur som vanliga halvledarkomponenter. Man kan också koncentrera sig på grundläggande prestanda och ta bort sådant som inte bidrar till bildkvaliteten.

De nya ICEBrite-skärmarna lanseras i tre storlekar, 6,4, 8,1 och 10,4 tum.

Arto Pakkala

Författaren är teknisk direktör på Planar International Ltd i Finland

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)