JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ger ny överblick över tillverkningen
Operatörsprogrammen breddar sig. Nu kommer program som klarar produktionsövervakning. Wonderware har nyligen presenterat ett nytt programpaket för den typen av tillämpningar.

De persondatorbaserade operatörsprogrammen växer. Nu kan de användas för att leverera underlag till produktionsdatabaser. Det är funktioner som är viktiga i "just-in-time" tillverkning och kvalitetsuppföljning enligt ISO 9000.

Wonderware Corp har presenterat ett nytt programpaket som är helt inriktat på produktionsövervakning. "In Track" som det kallas, använder samma användargränssnitt som operatörsprogrammet "In Touch" från samma företag. Ursprunget till "In Track" är ett Unix-progam som nu konverterats till Windows NT och fått en prislapp som är gängse för en standardiserad hyllprodukt i persondatorvärlden. Det innebär ett pris på cirka 10 000 kronor och uppåt.

Enligt Wonderware är "In Track" en komplett miljö för produktionsövervakning.

- En typisk användning för In Track är vid rullhantering i stålverk och pappersbruk, säger Thomas Gillblad, på Industrial Communication som representerar Wonderware i Sverige.

- Med hjälp av programmet kan man hålla reda på var ämnen och halvfabrikat befinner sig i processen. Varje halvfabrikat, oavsett om det är ett stålämne eller en pappersrulle har en identitet och kan följas genom processen.

Tetra Pak är först med att köpa In Track i Sverige. Det byggs in och levereras med en av Tetra Paks processutrustningar. I USA används In Track bland annat av företag

i elektronik- och halvledarbranschen. Det är hos hårddisktillverkaren Conner samt Hughes Research Labs och Johnson Matthey Electronics två underleverantörer till halvledareindustrin.



Flyttas till operatörsnivå


- Med ett sådant här system flyttar man en del av IT-avdelningens funktioner till fabriksgolvet och operatörsnivån, säger Thomas Gillblad.

- Man behöver inte vara programmerare för att bygga upp ett system för administration av produktdata. Det går lätt att lägga upp produktionsflödet på skärmen med hjälp av ikoner. Man behöver inte heller kunna SQL-kod för att programmera databasoperationer.

Hela databasen byggs upp genom att man drar och släpper ikoner på datorskärmen. De inbördes relationerna mellan processtegen skapas genom streck.

Ett 40-tal fördefinierade funktioner finns. Exempel på sådana funktioner är "anslut databas" och "överför till färdigvarulager". Man kan göra egna funktioner med ett scriptspråk som ingår.

In Track är öppet och databasoberoende. Det kan användas tillsammans med databasprogram som Oracle och SQL-server. Data kan också överföras till andra program som Excel genom Windows-funktionerna DDE och OLE.

Det följer med ett stort antal drivrutiner till olika slags enheter på fabriksgolvet som läspennor, vågar, knappsatser och mätsystem.



Lönsammare produktion


De största fördelarna med ett produktionsövervakningssystem är att det kan förbättra resursutnyttjandet och leda till en mer lönsam produktion.

Enligt amerikanska uppgifter kan en genomsnittsfabrik minska sina lager med upp till 80 procent och reducera produktcykeltiden med 45 procent genom att införa produktionsövervakningssystem.

Men Wonderware är inte helt ensam på området. Exempelvis grundversionen av programmet Genesis från Iconics klarar att hämta in data från olika delar av tillverkningsprocessen, bearbeta dem och utföra logiska operationer, säger Per Forsberg som är produktansvarig på svenska Propac.

Genesis utnyttjar också scripts som representeras av ikoner på datorskärmen. Användarmiljön påminner mycket om In Touch och andra Windows-baserade system. Däremot finns inte något omfattande utbud av funktioner och rutiner för produktionsövervakning i Genesis. Man får skriva dem själv.

P-CIM från Afcon är ytterligare ett operatörsprogram som är spridd i svensk industri. Kent Almstrand, försäljningschef på Inor AB, säger att programmet visst kan användas för produktionsuppföljning och insamling av olika data.

- Men i ärlighetens namn måste jag säga att just de funktionerna ännu inte fått något riktigt genomslag.

Ett exempel där P-CIM används för annat än ren processövervakning är på ett stort svenskt kafferosteri. Här används systemet för att göra preliminära beställningar av kaffebönor när lagret håller på att ta slut. Systemet samlar också in produktionsstatistik.

P-CIM används under Windows och har en inbyggd scriptfunktion, kallad "Expressions".

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)