JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mångfald av RS-kretsar
Familjen av komponenter för seriekommunikation över RS-232, -422, -485 etcetera blir allt mer diversifierad.

I Elektroniktidningens översikt över RS-kretsar finns 16 tillverkare representerade. Störst är alltjämt Maxim och Linear Technology. Kretsarna är uppdelade i familjer för att minska nyckelns omfattning.

Något som kommer mer och mer är kretsar som klarar flera olika protokoll. Eftersom kommunikationsprotokollen blir allt fler och utrymmet på datorernas baksidor är begränsat kan det vara bra med en flexibel, programmerbar serieport för olika protokoll.

Sedan EMC-direktivet trädde i kraft vid årsskiftet har kretsar med inbyggt skydd mot ESD, elektrostatiska urladdningar, blivit allt populärare. Här gäller det dock att se upp. Risken finns att man bortser från riskerna med snabba transienta skurar, så kallade burstar eller EFT. Transienterna är ofta resultatet av en induktiv koppling mellan långa kablar. Några RS-kretsar med inbyggt transientskydd har vi ännu inte sett på marknaden.

Ser vi enbart på ESD så finns det olika sätt att räkna ut ESD-skyddet. Förutom IEC 1000-4-2 så finns den amerikanska simuleringsmodellen Human body model. Den anses ofta vara tuffare är IEC-modellen, men ännu tuffare är japanernas maskinmodell. Se vidare Elektroniktidningen 17/94.

En tredje trend är övergången till 3-voltsmatning. Som i annan elektronik drivs denna utveckling av kraven låg strömförbrukning i bärbar utrustning. En del kretsar klara också olika matningsspänningar, både 3 och 5 volt, eller 5 och 12.

En förklaring av vissa uttryck kan vara på sin plats. Shut down innebär att kretsen helt eller delvis kan stängas av när den inte sänder och/eller mottar data. Slew-rate-begränsade kretsar har en maximal överföringshastighet som inte överskrids. På så vis kan de utstrålade högfrekventa elektriska störningarna minskas.

Mikael Zackrisson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)