JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mats vill få mer samtal i mönsterkortsbranschen

Tvådagarskonferensen MQS Nordic Days om mönsterkort gick i år i anslutning till Komponentmässan i Göteborg. - Vi åker snålskjuts på mässans marknadsföring och mässan blir mer attraktiv, eftersom flera arrangemang samlas samtidigt. Detta innebär att deltagarna spar in en resa genom att kombinera de två evenemangen, säger Mats Lindgren på IVF.
Nätverket Mönsterkortskvalitet genom samverkan, MQS, har knappt 120 nordiska företag som medlemmar men det skulle kunna vara betydligt fler.

- Vi har inte varit så bra på att marknadsföra oss, men på mässan ska vi värva nya företag.

MQS bildades 1995 med syftet att stärka den nordiska mönsterkortsindustrin. Branschen har beskyllts för att hålla låg klass men mycket av problemen ligger i kommunikationen mellan beställaren och tillverkaren. Vissa framsteg har dock gjorts.

- När vi startade MQS skällde parterna på varandra. Idag diskuterar de.

även om tonläget är lite mer dämpat händer det alltjämt att mönsterkortstillverkarna får underlag som det inte går att producera efter eller att underlagen ger mönsterkort som inte fungerar. Just för att kommunikationen mellan konstruktör, beställare och mönsterkortstillverkare inte fungerar.

De informella samtalen i pauserna är därför en viktig del av konferensen.

- Det är mycket lättare att ringa och prata med någon som man träffat.

Ett närmare samarbete kan också ge en lägre totalkostnad. Det gäller exempelvis för mönsterkort med så kallade mikrovia, det vill säga dolda förbindelser mellan ledarlagren i kortet.

- Det kan bli billigare att göra ett kort med färre ledarlager och med dolda vior än ett kort med många ledarlager, säger Mats Lindgren.

- För att ta reda på det måste man prata med sin mönsterkortsleverantör.

Närmare kontakter är också viktiga när nya material successivt införs i produktionsprocessen och i mönsterkorten. Det gäller till exempel blyfria lod som kräver en lödtemperatur som är 30 till 40 grader högre än dagens lod.

brandsäkra konstruktioner

Ett annat teknikskifte som ligger nära i tiden är övergången till halogenfria laminat. Det är de bromerade flamskyddsmedlen som måste få en mindre giftig ersättare. Och nya material ger nya egenskaper, bland annat högre dielektricitetskonstant. En förändring som speciellt påverkar högfrekvensegenskaperna.

- Ett bättre alternativ är att införa nya brandhämmande konstruktionslösningar.

Verksamheten i MQS finansieras av medlemsavgifterna och består förutom av den årliga konferensen av studiebesök, nationella temadagar och en designguide på webben. Föreningen delar också ut ett årligt kvalitetspris som i år går till Trienta Elektronik.

MQS designregler på nätet, kallat Guidenet, har blivit lite av en flopp. Guiden används inte av mer än två till tre personer per månad. Guidenet, som sjösattes 1997, var tänkt att bli en plattform för branschen och innehåller bland annat en databas med fakta om mönsterkort. Den är på engelska och gratis att använda.

bättre med papper

- Vi var för tidigt ute. Alla figurer gjorde att det gick långsamt för den som körde via modem. Så här i efterhand kan man säga att det hade varit bättre om det hade gått att ladda ner den och skriva ut på papper, säger Mats Lindgren.

Och antagligen blir det så i den nya konstruktionsguiden som norrmännen i MQS tagit initiativ till.

- Den ska omfatta alla led från konstruktion till färdig produkt.

Under året planerar man också att kartlägga den nordiska marknaden. Branschen kännetecknas av stora volymer med små marginaler. översikten ska redovisa hur mycket mönsterkort som tillverkas och vart de tar vägen.

- Vi vill visa på marknadens storlek.

Att nordiska mönsterkortleverantörer skulle vara sämre än sin europeiska eller asiatiska konkurrenter håller Mats Lindgren inte med om:

- När vi senast jämförde, 1995, fanns ingen skillnad i kvalitet. Däremot varierar kunskapen från tillverkare till tillverkare.

Så bättre kommunikation mellan tillverkare och konstruktörer skulle nog undanröja många irritationsmoment. Och marknadsföring av MQS på mässan kan säkert bidra till att stärka branschen.

www.extra.ivf.se/mqs


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)