JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbast och snyggast bland forskningsinstituten

Det är tid och design som gör Imego unikt, säger vd Bill Brox

Mikrosensorer och elektronik, kryddat med design. Och förmåga att få projekt färdiga snabbt. Det är vägen till framgång för forskningsinstitutet Imego, under ledning av Bill Brox.
I varje rum på Imego sitter två väggklockor, en som visar lokal Göteborgstid och en som visar tiden på någon annan metropol i världen. Klockorna ska understryka hur viktig tiden är för detta forskningsinstitut.

- Om vi och vårt nätverk kan ta fram en lösning snabbare än någon annan så blir vi intressanta att jobba med, säger Imegos vd Bill Brox.

- Att vi dessutom kan erbjuda professionell industridesign är ytterligare en faktor som skiljer ut oss från andra forskningsinstitut, säger han.

Imego uttyds Institutet för Mikroelektronik i Göteborg, och allt man gör handlar om mikrosystem. Affärsidén är, liksom för andra forskningsinstitut, att vara en länk mellan högskola och näringsliv. I Imegos värld innebär det att man både på egen hand och i samarbete med industrin ska utveckla kompletta, användbara system med en eller flera mikromekaniska sensorer och tillhörande elektronik. Ordet system är viktigt - komponenter och produktion sköts av underleverantörer, eller via nätverk som Bill Brox uttrycker det.

- Systemnivån finns inte på högskolorna, konstaterar han.

Ordet nätverk är också centralt på Imego.

- Vi ska bara göra det vi är bäst på. Allt annat ska komma fram genom nätverket. Exempelvis samarbetar vi med åtta halvledartillverkare, säger han.

åtta centrala områden

Ska man hålla världsklass inom mikrosystem finns, enligt Bill Brox, en rad områden som är absolut centrala: IR- och optoteknik, mikromekanik, magnetism och elektromagnetism, radioteknik samt kemi och biokemi. Med expertis här kan man ta fram de sensorer som behövs.

För att det ska bli system av det hela så krävs också att man kan såväl analog som digital elektronik, samt byggsätt. Och ska det gå att sälja så måste det vara väldesignat.

- Vi har alla de här kompetenserna idag, säger Bill Brox stolt.

Lagom till mässan har man fått fram sin första produkt: Trysense,

en testbänk för sensorer, se sid 4. Trysense kan testa funktionen hos i princip vilken typ av sensor som helst men har i förstone anpassats till tre: för tryck, flöde och gas. Själva sensorerna är framtagna av forskningsinstitutskollegan Acreo, och elektroniken är konstruerad och hopsatt av IVF, Institutet för Verkstadsteknisk Forskning. Totalt togs Trysense fram på mindre än nio månader, från idé till färdig produkt.

- Det är ett typexempel på hur vi vill jobba. Snabbt, i nätverk och med ett väldesignat resultat, säger Bill Brox.

Samarbetet kring Trysense med Acreo och IVF kan vara grunden till något som går under arbetsnamnet "virtuella elektronikinstitutet". ökat samarbete kan ge ökat resultat, men något samgående ligger inte i pipeline.

- Jag ser Imego, Acreo och IVFs elektronikproduktion som enskilda diamanter. Med det virtuella institutet ska vi försöka få ihop dem till ett armband.

Imego är i mångt och mycket Bill Brox skapelse. Att hans chefsroll är tydlig visas inte minst av att det är hans ansikte som möter besökarna på Imegos hemsida. Den statliga utredning som ledde till Imego specificerade vikten av en chef som kombinerade akademisk kompetens, näringslivserfarenhet och ett nätverk inom såväl små som stora företag. Bill Brox passade perfekt - bland annat har han tidigare lett sektionen för elektronikproduktion på IVF och varit professor i samma ämne på Chalmers.

Ska bli 60 personer

Idag jobbar nära 30 personer på Imego. Bill Brox vill att den siffran snart ska vara 60, och att verksamheten till 60 procent finansieras av uppdrag. Enligt ursprungsplanen skulle de målen nås år 2003.

- Men nu ser det ut som om vi får rucka lite på planen, eftersom vi inte får lika mycket pengar som förespeglats. Det är lite oroande.

Och han vill egentligen varken dra ner på anställningstaken eller öka andelen extern finansiering.

- Att driva ett forskningsinstitut med färre än 60 anställda är svårt, det visar internationell erfarenhet. Och ska vi ligga i forskningsfronten måste nästan 40 procent av vår verksamhet vara just forskning.

Fokus på problem ligger dock inte särskilt mycket för Bill Brox. Han gillar mer att se på möjligheter och visioner.

- Det här med sensorer är så oerhört spännande. De behövs verkligen överallt. Och på Imego ska vi ligga i frontlinjen av utvecklingen, säger han.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)