JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Altex värnar lokalt

Altex har utvecklat en egen tjänst som gör att kunderna kan bestämma in i minsta detalj hur kapslingen av en produkt skall se ut. Hela tillverkningskedjan sköts av lokala företag.
Lilla Sundsvallföretaget Altex är ett av ortens mest internationella företag. Samtidigt värnar man oerhört om lokala förmågor. Det är Compbox ett tydligt bevis på.

Idén till Compbox - som är Altex egna varumärke för kundanpassade kapslingar - kom för några år sedan.

- Allt fler började fråga efter hjälp med bearbetning av standardkapslar. Så till en början hjälpte vi till med att hitta rätt standardkapsling som vi gör hål i, lackar och screentrycker efter kundens önskemål, säger Kenneth Lundstedt, vd på Altex.

Dilemmat är att det inte alltid går att hitta en fungerande standardkapsling. Lösningen har därför varit att utöka verksamheten till att även inkludera skräddarsydda lådor. Det första projektet startade för ett år sedan och har inneburit att ta fram en produkt med helt ny design åt Uppsalaföretaget Radi Medical Systems, som gör medicinsk utrustning. Företaget skall leverera sin första serie på 110 instrument i kommande vecka.

- De första prototyperna var klara i april och serieproduktionen startar nu. Vi har order på 200 enheter fram till årsskiftet, säger Bengt Ivnäs på Altex.

Säljprognosen för nästa år pekar på 500 enheter, vilket motsvarar en omsättning på 3,5 miljoner kronor för Sundsvallsföretaget.

För Altex har den nya verksamheten inneburit att man tvingats bygga upp ett helt nätverk av underleverantörer som fixar allt från CAD-ritning, mekanisk konstruktion, tillverkning av modell, gjutning av kapsling, håltagning, lackering till screentryck.

- Hela vår idé har varit att utnyttja lokala förmågor så Cad-ritningen sker i Sundsvall, gjutningen i Hackås i Jämtland, medan både målning och screentryck sker i Bollnäs, säger Kenneth Lundstedt.

Till detta hör att även Radi Medical Systems valt att slutmontera hela härligheten hos Fält Elektronik i Kalix.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)