JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora vinster att göra med rätt verktyg

Kostnadsbesparingar och kortare utvecklingstid blir allt viktigare vid produktutveckling. På Malmöföretaget Nohau tror man att vägen dit nås med hjälp av det objektorienterade modelleringsspråket UML.
- UML kommer att växa snabbt inom utvecklingen av inbyggda system säger Mikael Johnsson, som är delägare och en av grundarna till Nohau. Företaget, som 1981 startade som ett litet konsultföretag inom inbyggnadsbranschen, är idag leverantör av utvecklingshjälpmedel för inbyggda system. Det har blivit allt vanligare att deras produkter baserar sig på UML, Unified Modeling Language. Det är ett objektorienterat modelleringsspråk för att specificera, visualisera, konstruera och dokumentera programvaran till inbyggda system. Sedan UML antogs som en standard inom objektorienterad modellering har medvetenheten ökat och arbetet med att utveckla UML gått otroligt snabbt.

- I dag använder sig ungefär tio procent av våra kunder av UML, men intresset från andra företag är stort. De flesta frågar sig inte om, utan när man ska gå över till UML.

En anledning till att man dröjer kan vara att UML har hög abstraktionsnivå, vilket kan kännas ovant att arbeta med i början. Ytterligare en barriär är att många utvecklingsingenjörer dessutom är ovana vid objektorienterad programmering. De behöver hjälp i början för att komma i gång. Men Mikael Johnsson tror att detta är övergångsproblem.

- De unga utvecklingsingenjörer som kommer ut från universiteten idag ser objektorientering som en självklarhet, och många stöter på UML redan under sin utbildningstid.

BRA DOKUMENTATION

UMLs styrka är att det är ett generellt modelleringsspråk med dokumentering av hela utvecklingsvägen för en produkt, med automatisk uppdatering för alla förändringar. Allt finns dokumenterat på ett standardiserat sätt i en databas. Detta underlättar kommunikationen mellan beställare och utvecklare. Dessutom blir det lättare att föra underhålls- och utvecklingsarbetet vidare.

- Hög omsättning på personal gör det svårt att behålla kontinuiteten och risken finns att du som utvecklingsingenjör lägger stora resurser på att försöka tolka bristfällig dokumentation och förstå vad din föregångare har gjort med programkoden. I dag är det vanligt att en produkt kan kosta lika mycket efter lanseringen som före. Underhåll, uppdatering och vidareutveckling kostar stora summor.

UML-modeller kan automatiskt generera kod och även återanvända gammal kod, vilket sparar tid.

- Den automatiska kodgenereringen som finns idag håller en så hög standard att den kan ersätta en stor del av den manuella kodskrivningen. Den utnyttjar koden så effektivt att applikationerna kan skapas med mindre mängd kod och med kortare utvecklingstider jämfört med traditionell programmeringsteknik.

- Faktum är att många företag inte inser hur mycket de kan spara genom att använda effektiva utvecklingsverktyg. Att med rätt verktyg kunna minska sina utvecklingskostnader mellan trettio och femtio procent är inte en orimlighet.

Dessutom ser han ett behov av ytterligare förbättringar. Många företag begränsas i dag av att inte kunna leverera produkter i den takt som kunderna önskar. Lösningen på det problemet heter, enligt honom, antingen fler utvecklingsingenjörer eller effektivare utvecklingsverktyg.

- Då problemen med ingenjörsbristen i Sverige inte kommer att lösas inom den närmsta framtiden, kommer bättre utvecklingsverktyg att spela en allt viktigare roll.

REALTIDSUTVECKLING NäSTA STEG

Det finns inget som hindrar användarna att göra vad de vill med UML, språket sätter inga begränsningar. För att förenkla användningen av UML finns dock möjligheten anpassa språket för tillämpningar med speciella krav, man skapar en profil. Inom arbetet med UML utvecklas kontinuerligt nya profiler. En viktig del av det arbetet är att anpassa språket för realtid. OMG, den organisation som standardiserat UML, har tillsatt en arbetsgrupp vars uppgift är att utveckla en profil med realtidsegenskaper för UML.

För att det ska bli enklare att göra profiler som alla kan använda diskuterades nya förslag till reglerande mekanismer för att skapa profiler på ett OMG-möte i juni tidigare i år. När dessa har godkänts av OMG-kommittén kommer de att finnas med i den nya versionen UML 1.4 som släpps senare i höst.

UML är ett ungt språk som fortfarande utvecklas och verktygen kommer att förändras i samma takt.

- Fler och fler användare inser att verktyg som stöder ett generellt modelleringsspråk och där behoven av förändringar sker under en kontrollerade former har framtiden för sig, säger Mikael Johnsson.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)