JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Frekvenser för 3G stridsfråga på WRC
Frekvenstilldelningen till 3G-näten är den hetaste frågan vid ITU:s frekvenskonferens WRC 2000 som pågår i Turkiet. Tre nya utökningsband diskuteras med tillsammans 514 MHz. Det är en ökning med upp till 400 procent från dagens 155 MHz till 669 MHz.
- Vår bedömning är att WRC 2000 kommer att identifiera tre utökningsband för 3G-näten. Sedan kommer frekvenstilldelningen att avgöras i diskussioner inom de regionala regleringsorganisationerna och stora länder som USA inom de närmsta två åren, säger Thomas Sidenbladh, regleringsexpert i Telefonaktiebolaget LM Ericsson.
 
Den utökade frekvenstilldelningen handlar ytterst om nya marknader för telekomindustrin värda flera hundra miljarder kronor och därför är det inte konstigt att branschen sänt sina experter till Istanbul för att delta i den månadslånga WRC-konferensen. Den har förberetts i flera år och enligt en rad utredningar behövs minst 160 MHz till för 3G-näten före år 2010.
 
Besluten vid WRC fattas av ITU:s medlemsländer och det är stora regeringsdelegationer som förhandlar. I dessa ingår även industrin. Nokia deltar till exempel både i den finska och den amerikanska delegationen.
 
De tre nya band som diskuteras är 2 500 till 2 690 MHz, 1 710 till 1 880 MHz samt 806 till 960 MHz, enligt Ericsson. Företaget hoppas att dessa band kommer att utpekas i en fotnot i konferensdokumenten som lämpliga för 3G-nät. De verkliga besluten kommer sedan att tas efter diskussioner framför allt inom europas CEPT, asiens APT och amerikanska Citel. Ericssons bedömning är att tidschemat för besluten kommer att variera för varje region, dessutom kan enskilda länder välja sin egen strategi.
 
En annan viktig fråga gäller avvecklingen av GSM och andra mobilnät i samma teknikgeneration. Dessa mobilnät har frekvenser i 800-, 900-, 1800- och 1900-banden. Tanken är att 3G-näten även skall ersätta GSM på sikt.
 
- GSM kommer att leva i minst fem år till, kanske tio, innan man börjar ersätta dem med andra nät, säger Sidenbladh.
 
Den motsättning som seglat upp under WRC 2000 mellan USA och Europa är framför allt att USA inte uttryckligen vill ange att utökat frekvensutrymme skall tilldelas IMT2000, den globala standard som utarbetades för 3G-näten. USA vill hålla öppet vilka standarder som skall användas i de nya frekvensbanden.
 
Enligt Ericsson håller USA på att backa från den positionen och anger att frekvensbanden skall användas till mobilnät som skall vara mer avancerade än IMT2000, även detta en position som Europa och Asien har svårt att svälja. En av förklaringarna till att GSM är världssuccé är att samma standard införts i många länder och Europa resonerar på samma sätt för 3G.


anv_13 anv_13
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)