JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk trådlös radio för industri och intelligenta hem

Kistaföretaget A Brand New World har lanserat en billig trådlös radiomodul, kallad Low Cost Radio, som kommunicerar på 433.92 MHz. Varje enhet kan nå upp till 100 meter och kan skapa förbindelse mellan olika apparater och sensorer. Low Cost Radio är ett komplement och inte en konkurrent till Bluetoothtekniken, säger Erik Stening som är produktansvarig på A Brand New World.
ändå räknar företaget med att ta åtminstone 10 procent av marknaden för kortdistansradio - som även Bluetooth siktar på - vilken beräknas till 15 miljoner enheter inom en femårsperiod.

Tekniken skiljer sig från Bluetooth främst i fråga om räckvidd, bandbredd och länkningsförmåga. Low Cost Radio klarar den måttliga överföringshastigheten 2400 baud, å andra sidan når varje enhet mellan 20 och 100 meter samtidigt som den kan användas som en länk i ett nät som byggs upp av 14 radiomoduler, men som saknar basstation.

Tanken är att apparater såsom vitvaror, larm, rörelsedetektorer, termometrar, reläer termostater och kontakter skall kunna kommunicera via den nya trådlösa tekniken.

- Radion kan också användas för att styra exempelvis ett ventilationssystem och den kan länka även då den används för mätning eller styrning.

Idag består radion av ett 5,5 x 9 cm stort kort som i princip helt bygger på kretsar från National Semiconductor.

- Planen är att vi skall ha en enchipslösning för fem dollar framme nästa år. Däremot är det ännu inte bestämt med vilken halvledartillverkare vi skall göra den, säger Erik Stening.

Ytterligare en intressant detalj är att sändareffekten bara är 1 mW, till skillnad mot Bluetooth som sänder med 10 mW. Radiomodulen drar dessutom enbart drar 5 mA i lyssnarläge, samt kan läggas i sömnläge för att spara effekt.

- Just nu skissar vi på att göra en batteridriven logger som vaknar upp då och då, kanske var 15:de minut, och tar ett värde. Den skickar bara ett värde då den får en förfrågan. En sådan ska kunna fungera i ett år utan att man behöver byta batterier.

Low Cost Radio är i grunden en plattform som företaget självt tänker sig att bygga en mängd tillämpningar runt. Nyligen ingick exempelvis A Brand New World och Tamro Medlab - den ledande aktören i Sverige, Finland, Norge, Danmark och Baltikum inom laboratorie- och sjukvårdsutrustning - ett avtal gällande försäljning av ett nytt trådlöst temperaturövervakningssystem som är baserat på den nya radiomodulen.

- Men vi säljer även radiomodulen om någon annan vill ha den och bygga en egen tillämpning kring den, säger Erik Stening.

Anna Wennberg


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)