JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Effektsnålt flash med flera minnesbanker

Skräddarsytt för mobiltelefoni och trådlös kommunikation

Intels nya satsning inom flashminnen karakteriseras av låg effektförbrukning och flexibel partitionering. Siktet är inställt på den snabbt växande kommunikationsmarknaden.
Nya flashminnet på kiselskiva

Intels nya satsning inom flashminnen karakteriseras av låg effektförbrukning och flexibel partitionering. Skitet är inställt på den snabbt växande kommunikationsmarknaden.

Intels nya flasminne Intel 1.8 V Wireless Flash är som namnet antyder skräddarsytt för trådlösa, mobila tillämpningar som kräver låg effektförbrukning. Minnet är byggt med 0,18 µm-teknik och är företagets nya flaggskepp inom flashsektionen. Man räknar med att sälja runt en miljard av det nya flashminnet under de närmsta åren.

Intel har satsat på ökad prestanda med hjälp av bland annat partitionering. Man påstår att minnet kommer att bli det snabbaste på marknaden när det når allmänheten i början av nästa år. Drivspänningen ligger på 1,8 V, vilket påstås ge upptill 60 procent lägre effektförbrukningen än tidigare flashprodukter.

Flashminnet bygger på en flexibel partitioneringsarkitektur. Det innebär bland annat att minnet är uppdelat i flera minnesbanker om 4 Mbit. Mellan dessa kan resurser omfördelas efter varierande kod- och datakrav. Minnet kan därmed exekvera kod och skriva data samtidigt, vilket ökar dess prestanda. Det kan köras både i synkront läge där data skickas skurvis och asynkront läge. Minnet klockas med 66 MHz och har inga väntetider (zero wait state).

Programmering med hjälp av EFP, Enhanced Factory Programming, ingår i minnet. EFP är en programmeringsalgoritm som byggts in i flashminnet, vilket underlättar programmeringen av minnet. Intel hävdar att utvecklingstiden och kostnaden för att installera ett flashminne kan minska med så mycket som 80 procent.

Minnet finns också med in- och utgångar som klarar 3V. I början av nästa år dyker 32Mbit- och 64Mbit-varianter upp, medan 128 Mbit-minnen kommer senare under året. De första provexemplar kommer innan årets slut.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)