JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vändning i Nobelkommittén

I år var det uppenbarligen elektronikens tur att få Nobel-pris. Jack Kilby, upphovsman till den integrerade kretsen, Zhores Alterov och Herbert Kromer, som var för sig upptäckt heterostrukturen och utvecklat den till snabba transistorer respektive halvledarlasrar, delar fysikpriset. Och kemipriset går till tre forskare inom ledande plast - Alan Heeger, Alan MacDiarmid och Hideke Shirakawa.
äntligen, kan man utbrista. Man får gå tillbaks till 1956, då Brattain, Bardeen och Shockley blev belönade för transistorn, för att hitta pristagare av lika stor betydelse för elektroniken.

Månne är detta en vändning av Kungliga Vetenskapsakademien. Under de senaste tio åren har man undantagslöst belönat grundforskning, företrädesvis inom partikelfysik. årets pristagare är ett erkännande av att också tillämpning av kunskap kan ha lika stor vetenskaplig betydelse som grundforskning.

Förhoppningsvis fortsätter akademien på denna väg. Inte för att förringa värdet av grundforskning, men att åtminstone vartannat eller vart tredje år belöna de tillämpningar som verkligen förändrar världen skulle inte vara fel.

Mobiltelefonin, datorerna och Internet väntar med spänning på sina Nobelpris. Under nästa decennium kan man ju därför hoppas att östen Mäkitalo, åke Lundqvist, Bill Gates eller Tim Berners-Lee kan komma ifråga.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)