JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk trycksensor i kisel redo för marknaden

Med en minimal trycksensor och ett förbättrat mätsystem ska Göteborgsföretaget Samba Sensors slå sig in på den medicintekniska marknaden.

åtta år efter det att Samba Sensors grundades kommer nu de första kommersiella produkterna.

- Från början försökte vi utveckla en trycksensor för att mäta cylindertrycket i förbränningsmotorer men sedan två år har vi fokuserat på medicinska tillämpningar.

Det säger Lennart Nilsson som är vd på Samba Sensors.

För att kunna mäta till exempel trycket i lungorna eller trycket i en av diskarna i ryggraden måste själva sensorn vara mycket lite.

- Vi har fått ner diametern på sensorn till under 0,5 mm. Dessutom har systemet blivit robustare, vi har bland annat löst problemen som uppstår när fibern böjs.

Exakt hur man gjort vill Lennart Nilsson inte avslöja.

Sambas mätteknik baseras på en känselkropp i kisel utvecklad av Chalmersprofessorn Olof Engström. En kavitet skapas genom att två minimala kiselbitar fogas samman, lamineras. Kavitetens storlek beror på det omgivande trycket men är av samma storleksordning som ljusvåglängden.

När ljus skickas in mot kaviteten via en optisk fiber kommer en del att reflekteras tillbaka. Hur mycket, beror på kavitetens volym.

Så genom att mäta amplituden på det reflekterade ljuset kan trycket avläsas. Ett problem har dock varit att amplituden på ljuset varierar när fibern böjs. Det är dock ett problem som bemästrats och för medicinska tillämpningar har man tagit fram en sensor som mäter mellan -50 mBar upp till 250 mBar med en upplösning på en tretusendel. Mätningarna görs med maximalt 3 kHz.

- Genom att variera storleken på sensorelementet kan systemet skräddarsys för olika tillämpningar och vi kan klara även relativt höga tryck, säger Lennart Nilsson.

fler användningsområden

Hittills har företaget sålt två system för mätning av andningstrycket i lungorna,

- En intressant tillämpning kan vara att styra en respirator genom att mäta andningstrycket. En annan tillämpning vi hoppas på är att mäta trycket i diskarna i ryggen.

Det kan bli ett hjälpmedel för att diagnostisera ryggproblem.

- Så vitt vi förstår finns inga bra system för den typen av mätningar, säger Lennart Nilsson.

Ett tredje område man tittat på är blodtrycksmätning. Där kan Samba bli en konkurrent till det framgångsrika Uppsalaföretaget Radi Medical.

Systemet kostar cirka 90 000 kronor inklusive tre givare och sedan kostar varje givare 2 000 till 3 000 kronor.

- Priset kommer att kunna sänkas när produkterna tillverkas i större serier.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)