JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Olofström vill ha center för industriell Bluetooth

Olofströms kommun vill skapa ett kunskapscentrum för Bluetoothteknik med inriktning på maskinella tillämpningar. Centret ska drivas i samarbete med Högskolan i Blekinge och det lokala näringslivet.
- Många har satsat på Bluetoothtillämpningar för kontorsmiljö så som mobiltelefoner, skrivare och headset. Vi satsar på den industriella sektorn, säger Carl-Axel Ohlsson som är projektledare för Bluetoothsatsningen på Industriellt Utvecklingscentrum AB, IUC, i Olofström.

Precis som i telekomsektorn är det kostnadsbesparingen som lockar när man slipper dra sladdar, men också möjligheterna att kunna placera givare i rörlig och roterande utrustning.

- I industrin finns det mycket störkällor, då gäller det veta om Bluetoothradion kommer att fungera, vilka problem den själv kan ställa till med och hur olika enheter kan störa varandra.

Arbetet började förra hösten när man på IUC ställde sig frågan: är Bluetooth nåt för oss?

- Vi har inte bara läst vad andra har gjort, vi har börjat bygga upp ett labb och köpt in Bluetoothmoduler, säger Carl-Axel Ohlsson.

- Vårt första projekt var att reda ut hur Bluetooth uppför sig i en industriell miljö. Vi har definierat störkällorna och har sedan riggat upp dem en efter en för att se hur de påverkar radiokommunikationen. Vi har också undersökt om Bluetooth stör annan utrustning.

Hittills har man gjort ett antal försök och fått ett bra hum om hur Bluetooth fungerar eller inte fungerar. Själva rapporten är dock ännu inte klar.

- Vi har även lyft ut radion i riktig miljö och titta på störningar från bland annat svetsning och plåthinder, säger Carl-Axel Ohlsson.

Nu vill man alltså gå vidare och håller som bäst på att skriva ihop en ansökan. Kostnaderna för att få igång ett Bluetoothcenter beräknas bli cirka åtta miljoner kronor.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)