JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Magnesium i miljövänligt batteri

Ett elfordonsbatteri baserat på magnesium blir betydligt miljövänligare än dagens tungmetallbaserade batterier, menar utvecklare i Israel.
Förutom det faktum att magnesium är betydligt mindre giftigt än bly och kadmium som utnyttjas i de flesta konventionella fordonsbatterier, är magnesium dessutom relativt billigt och lätt att få tag på. Och rent elektrokemiskt är magnesium en utmärkt anod i ett uppladdningsbart batteri. Att magnesium inte har använts i batterier tidigare beror dock på att metallen dessutom reagerar så lätt kemiskt. Därför har det varit svårt att finna lämpliga elektrolyter och katoder för reversibla reaktioner som inte resulterar i att anodens ytlager förstörs.

Det israeliska forskarlaget vid Bar-Ilan universitetet, som har publicerat sina resultat i tidskriften Nature, har kommit på att man kan utnyttja en metallorganisk elektrolyt och ett katodmaterial baserat på en magnesiummolybdensulfid. Idén till elektrolyten är främst hämtad från forskning kring så kallade grignard-reagens, som används för framställning av komplicerade organiska molekyler.

Den metallorganiska elektrolytens ledningsförmåga är vid rumstemperatur jämförbar med den i litiumbatterier. Trots det anser forskarna att det är osannolikt att den magnesiumbaserade tekniken någonsin kommer att konkurrera med litiumteknik i små batterisystem. Av flera skäl menar forskarna att magnesiumtekniken främst lämpar sig för större kraftsystem såsom de som utnyttjas för att driva elfordon.

Forskarna tror dock att det ska bli möjligt att göra batterier med en energitäthet på 60 Wh/kg vilket kan jämföras med 40 Wh/kg för blybatterier. Utvecklingsarbetet är för närvarande inriktat på behandling av katoden för att öka batteriets spänningsstyrka.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)