JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbare test av mat med ny biosensor

Med en optisk fiber och mikroskopiska kulor har amerikanska forskare skapat ett biosensorsystem som inom loppet av en timma kan mäta förekomsten av E. colibakterier och salmonella i mat. Idag tar testerna flera dagar.
Forskarlaget, som är verksamma vid University of Rhode Island, har enligt EE Times webbtjänst skapat ett system som utnyttjar biochip och fiberoptisk teknik. Små magnetiska kulor täcks med antikroppar som binder till den sjukdomsalstrande bakterie som man vill testa för.
 
Kulorna blandas i ett prov av maten och antikropparna börjar reagera med de patogena cellerna. Efter någon timma sticks en fiberoptisk sond in i provet för att mäta förekomsten av sjukdomsalstrande bakterier.
 
De magnetiska kulorna är märkta med en fluorucerande färg som kan läsas av med hjälp av sonden och tolkas direkt i en dator som är ansluten till systemet. Att kulorna är magnetiska gör att det är möjligt att fokusera dem framför mätsonden. Själva avläsningen av antalet sjukdomsalstrande bakterier tar runt 90 sekunder.
 
Kulor med olika antikroppar
 
Det är möjligt att söka efter flera typer av bakterier genom att i samma prov blanda kulor med olika antikroppar. Forskarna säger till EE Times att deras teknik är redo att kommersialiseras. De hoppas att företag som hanterar mat ska kunna använda tekniken om några år för att kunna testa mat innan den skickas iväg. Och på så sätt undvika kostnaden för att återkalla partier som visat sig innehålla förorenad mat.
 
Att utveckla sensorn har tagit ungefär tio år och i bakgrunden finns både amerikanska jordbruksdepartementet och armén. I framtiden hoppas forskarna kunna utveckla sin teknik så att den kan läsas av med en skanner utan kontakt med provet.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)